vestern-film-kauboj

123 rođendan najvećeg kaskadera

Na današnji dan, 29. novembra 1895. godine rođen je Yakima Canutt, šampion američkog rodea, legendarni kaskader i glumac western filmova. Odrastao je na ranču gdje je još kao djete naučio da lovi, puca i jaše. Legenda kaže da je pripitomio divljeg bronka sa samo jedanaest godina. Sa šesnaest se počeo takmičiti na rodeu, a sa sedamnaest godina se pridružio putujućem šou o divljem zapadu. Već u mladosti je proglašen pravim kaubojom. Nadimak Yakima je dobio 1914. nakon što su ga u novinama pogrešno tako naveli. Osvojio je svoju prvu titulu svjetskog šampiona na Olimpijadi Zapada (Olympics of the West) 1917. Nakon toga su stigli pozivi iz filmskog svijeta.

Između rodea, pripitomljavao je konje za francusku vojsku tokom Prvog svjetskog rata. Nakon rata, putovao je na rodeo u Los Anđeles gdje je sreo ljude iz filmske branše. Dobio je ponudu da bude kaskader za dva filma. Karijera je bila osigurana. Yak je uradio 30 filmova sa Džon Vejnom (John Wayne). Nažalost sa pojavom zvučnog filma nisu mu nudili ozbiljnije uloge (osim kaskaderskog angažmana) jer nije imao pretjeranog talenta za izgovaranje teksta. Kako je to jednom dobro rekao legendarni režiser Džon Ford (John Ford): “Lakše je natjerati glumca da bude kauboj, nego kauboja da bude glumac.” Iako Yak nije imao šanse da bude veliki glumac, snimio je 300 filmova kao kaskader i režiser akcionih scena.

Uveden je u Državnu Kauboj dvoranu slavnih (National Cowboy Hall of Fame) i Rodeo Dvoranu slavnih (Rodeo Hall of Fame). Takođe ima vlastitu zvijezdu na Holivudskom šetalištu slavnih, kao i počasnog Oskara za životno djelo za doprinose kaskaderskom zanimanju i za razvoj sigurnosti na poslu istih. Nije bilo tog suludog poduhvata koji Yakima ne bi prihvatio. Jedna od najpoznatijih scena je iz legendarnog Džon Fordovog westerna “Poštanska Kočija” (Stagecoach) iz 1939. Uvjerite se sami hrabrosti i (ludosti) ovog legendarnog kauboja.

izvor: MyFavoriteWesterns blog