25. godina 2Pac-ove borbe protiv svijeta

U martu 1995. godine izdan je treći album legendarnog repera 2Pac-a. Kao što samo ime kaže “Me Against The World” je manifest gnjevnog mladog čovjeka. Sa srednjim prstom uperenim u bilo čije lice.

Kao da kvalitet pjesama nije bio dovoljan za Tupac-ov ulazak u muzičku istoriju, ovaj album ostaće zapamćen kao prvi “Broj jedan, najprodavaniji album” čiji je izvođač bio iza rešetaka. Marketing je naglašavao činjenicu da je Pac u zatvoru.

Amaru Shakur ne krije ništa od svog slušaoca. Svoje najmračnije vizije je podjelio s nama. Vizije nasilja, smrti, suza… Pjesma “Lord Knows” je o samoubistvu.

Pac je želio da ga ljudi shvate ozbiljno. Ovaj album je bio ključni argument. “Njegova borba protiv svijeta“. Da budemo iskreni isti taj svijet ga nikada nije ni volio.

Pitao je da li postoji raj za G-a (gangstera)? To možda nikada nećemo saznati, ali definitivno znamo da nam je ostavio klasik gangsta repa.

Takođe znamo da su se njegove mračne vizije pokazale proročkim. Nažalost, samo godinu dana poslije 2Pac je ubijen. Iste godine kada je “All Eyez on Me“ vladao čitavim svijetom.

Ne morate vjerovati meni. Poslušajte čovjeka lično. Video ispod je jeb**a vremenska kapsula. Snimljen za vrijeme Pac-ovog služenja kazne u (ironično nazvanom) Clinton zatvoru (Clinton Correctional Facility Prison).

Najvjerovatnije se radi o septembru 1995. godine, jer Shakur spominje da je (upravo) potpisao ugovor za Death Row Records.