game-1993

25 godina “DOOM” serijala

10. decembra 1993. godine izdana je jedna od prvih pucačina iz prvog lica (first person shooter iliti FPS). To je naravno legendarni DOOM. Razvijen od strane id Software-a donio je pravu revoluciju u svijet video igara. Ne treba zaboraviti da su kreativni momci iz id-a pioniri ovog žanra. Ključne osobe su John Carmack i John Romero. Wolfenstein 3D je prva pucačina iz prvog lica i takođe je igra iz id-ove kuhinje. Samo godinu dana nakon uspjeha sa Wolfenstein igrom, izlazi prvi DOOM. Mladići nisu mogli ni sanjati koliki ih uspjeh očekuje.

Prije 25 godina, igrači su dobili DOOM na par 3.5” floppy diskova za MS-DOS kućne računare. Preuzeli su ulogu svemirskog marinca koji se bori da preživi u stanici na Marsu. Da bi bilo zanimljivije, na Marsu su otvorena vrata pakla. Na igraču je da se izbori protiv armije demona i ostalih čudovišta najgorih noćnih mora. Bili su oduševljeni. Akcioni spektakl, kakav je Wolfenstein samo najavio. Nakon dobre zabave sa ubijanjem nacista u poznatom dvorcu, DOOM dođe kao katarza. Još kad na to iskustvo dodate metal muzičku pozadinu, imate instant remek djelo. Muzika iz DOOM-a je toliko efektna, jer su “pokrali” najveće metal i grunge klasike ranih devedesetih. Pogledajte uporednu analizu muzike iz igre i “prave” muzike koja je inspirisala istu.

Nastavak DOOM 2 dolazi godinu nakon prve igre. Donio je bolju grafiku i veće mape. Sve što su igrači željeli. Trebalo je desetak godina da prođe do trećeg DOOM-a (2004.) ali nije to više bio isti naslov. Više sam igrao prve dvije igre koje su dolazile kao dodatni materijal uz tada novu igru. I tada (kao i danas) su užasno zabavno iskustvo. Preporuka svima. Ovaj posljednji (iz 2016.) nisam igrao, tako da vam ne mogu pričati o njemu.

Novi DOOM sadržaji

U trenutku pisanja ovog članka saznali smo da jedan od originalnih kreatora serijala izdaje nove mape za dobri stari DOOM (1993.). John Romero sa svojim novim studijom Romero Games je priredio “Sigil” paket od 9 mapa za jednog igrača i 9 mapa za multiplayer (iliti više igrača). Zabava se nastavlja tamo gdje je original stao. Podrazumijeva se da morate posjedovati primjerak originalnog DOOM-a da bi mogli uživati u ovim sadržajima.