25 godina “Prijatelja”

22. septembra 1994. “Prijatelji” (Friends) su imali premijeru i zauvijek promjenili humoristične serije. Ne samo što su Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer postali zvijezde, ostaće upamćeni kao najbolje plaćeni glumci u istoriji televizije.

Mnogi drugi glumci su razmatrani za ove kultne uloge, jedan od primjera je Jon Favreau (Iron-Man režiser) kome je ponuđena uloga Chandler-a. Producenti su ponudili Courteney Cox ulogu Rachel, koju je ona sama odbila. Željela je da glumi Monicu, jer je ona “snažni ženski lik”. Što se tiče uloge Ross-a (Ross Geller) oduvijek je bila namjenjena David Schwimmer-u.

Fontana koju možete vidjeti u prepoznatljivoj uvodnoj špici serije se uopšte ne nalazi u New York-u. Iako liči na Pulitzer fontanu iz Central Parka, intro je snimljen ispred Warner Bros. studija u Burbank-u. Kada već demistifikujemo uvodnu špicu, iznenadiće vas činjenica da niko od šest glavnih glumaca ne gotivi pjesmu “I’ll Be There for You” pop rock dua The Rembrandts.

Takođe vas neće iznenaditi kada čujete da Lisa Kudrow, koja glumi Phoebe, ne zna svirati gitaru. Producenti su je slali na časove gitare, ali nije urodilo plodom. Naučila je samo par akorda. Odlučili su da to učine djelom njezinog lika.

Većina epizoda “Prijatelja” je snimana pred publikom. Tri stotine gledalaca je redovno uživalo u procesu snimanja serije koje je prosječno trajalo po pet sati.

Jedna od najvećih misterija prvih par sezona je bila Chandler-ova seksualnost. Mnogi fanovi (kao i Lisa Kudrow) su pretpostavljali da je Chandler homoseksualac. 1997. jedan od kreatora serije David Crane je morao javno izaći i objasniti da je sarkastični lik heteroseksualan. Ono što nije bila tajna je problemi sa ovisnošću (alkohol i tablete) s kojima se Matthew Perry u to vrijeme borio.

Šest glumaca je bilo solidarno i željeli su svi da budu isto plaćeni. Krenuli su skromno sa oko 22.000 dolara po epizodi, da bi 1997. godine svaki od glumaca dobijao jednakih 100.000. U zadnjoj sezoni svi su dobijali milion dolara (!) po svakoj epizodi.

Uprkos novcu, nisu se svi najbolje nosili sa ogromnom slavom. Matt LeBlanc (iliti Joey) na vrhuncu popularnosti nije htio da izlazi iz kuće. Nije se javljao ni svom agentu koji mu je nudio nove poslovne mogućnosti.

Iako je mnogo godina prošlo od posljednje epizode “Prijatelja”, serija je jedna od najgledanijih na Netflixu ikad. Ako se nadate da će jednoga dana ekipa se ponovo okupiti i da ćemo dobiti novu sezonu, moramo vas razočarati. Većina glumaca je izjavila da je poduhvat da se uopšte svi nađu na jednom mjestu, a kamoli da snimaju nove epizode.