house-party-1990

29 godina “Kućne Zabave”

Film “Kućna Zabava” (House Party) je imao premijeru za široke narodne mase 9. marta 1990. Prije toga je bio prikazan na Sundance filmskom festivalu i dokazao da se na ovom festivalu mogu naći i komercijalno isplativi filmovi. O utjecaju ovog filma na popularizaciju hip-hop kulture teško je naći prave riječi. Ne samo što su inspirisali buduće generacije, zamalo su izmisli cijeli jedan filmski podžanr. Ako ste ikada pogledali film o zabavi u kojem se pojavljuju poznati reperi, film je definitivno inspirisan “Kućnom Zabavom”. Glavni glumci, heroji cjele jedne generacije su hip-hop duo Kid i Play (pravim imenima Christopher Reid i Christopher Martin). Oni nisu bili gangsteri, već likovi za zabave., što se jasno moglo čuti u njihovim pjesmama.

Glumili su u pet filmova u kojima su tumačili sami sebe, to jest svoje hip-hop persone. Četiri od ta filma su “Kućna Zabava” filmovi. Prva tri filma predstavljaju vrhunac njihove karijere. Snimljeni su u periodu od četiri godine (1990. – 1994.). Vratili su se serijalu tek kad su ponovo pokrenuli muzičku karijeru (2009.). Imali su “kameo” ulogu u petom djelu filma “House Party 5” (2013.). Toliko su bili popularni ranih devedesetih da su imali vlastiti crtani serijal zasnovan na mladalačkim avanturama. Samo jednu sezonu se prikazivao crtić, ali je i dalje impresivna činjenica.

Film nije promovisao nasilje ili glorifikovao kriminal (što mnogi zamjeraju hip-hop podkulturi) nego je pozivao omladinu da plešu uz dobru muziku. Ako gotivite “Petak” (Friday, 1995.) ili “Slijedeći petak” ili “Petak nakon petka” (koliko su filmova snimili?) obožavaćete “Kućnu Zabavu”. Ipak Kid i Play su bili prvi. Uz svo dužno poštovanje prema Ice Cubu.