strip-sendmen-nil-gejmen

30 godina Nil Gejmenovog Sendmena

29. novembra 1988. godine u američke trgovine stripova stigao je prvi broj kultnog Sendmena (Sandman). Iz pera tada nepoznatog Nil Gejmena (Neil Gaiman) u izdanju DC Comics-a dobili smo jedan od najboljih strip serijala svih vremena. Budući bestseler pisac je pokazao sav svoj literalni talent pišući ovaj naslov. U jednom trenutku čak je dobio prestižnu književnu nagradu, samo da bi organizator prepravio pravila učešća da nikada više strip naslov se ne nađe u konkurenciji.

Nil je s likom Morfijusa, (Dream iliti Gospodar snova) svijetu predstavio novog strip heroja kakvog ranije nismo vidjeli. I publika ga je obožavala. Sendmen se prodavao u većim tiražima nego Supermen tokom ranih devedesetih godina prošlog vijeka. Još jedna anomalija je bila totalno nova publika. Strip su kupovale djevojke i štreberi iz trgovine stripova su prvi put vidjeli pripadnice ljepšeg pola. Darkerke ili gothic djevojke su bile najodaniji čitaoci Nilovog stripa. I djevojke u crnom sa TV ekrana su čitale Sendmena. U poznatoj humorističnoj seriji Rozen (Roseanne) mogli smo vidjeti poster Morfijusa u sobi njezine kćerke. O utjecaju ovog stripa na popularnu kulturu se mogu pisati naučni radovi. Nema tog scenariste u zadnjih dvadeset godina koji nije inspirisan Gejmenovim remek djelom.

 

75 epizoda stripa je sabrano u deset knjiga. Obavezno su štivo za sve ljubitelje ovog medija. Najbolji dokaz vanvremenske popularnosti ovog naslova je da već godinama biblioteke širom svijeta prijavljuju krađe kompleta deset knjiga Sendmena. Čitaoci jednostavno ne mogu odoljeti. Sendmen je jedan od najpoznatijih Vertigo stripova (DC naslovi za odrasle), iako Vertigo nije osnovan do 1993. godine. Prvi Sendmen strip koji je nosio Vertigo etiketu je 47 epizoda. Jedini poznatiji lik od Morfijusa je njegova sestra Smrt (Death). Personalizacija smrti je prelijepa gothic djevojka, šta drugo. Gejmen se vraćao svojim likovima koji su ga učinili poznatim s vremena na vrijeme. Izdavač DC comics je uvijek tražio nove načine kako da profitiraju na popularnosti ovog stripa. Nil je Alan Murov (Alan Moore) nasljednik, ali pametnije je potpisivao ugovore za razliku od svog mentora.

Jednostavno, klasik medija kojem se uvijek možemo vraćati.