roy-orbison

30 godina od smrti Roj Orbisona

Danas je tačno 30 godina od smrti  Roy Orbisona. Legendarni pjevač i tekstopisac je preminuo od srčanog udara na današnji dan 1988. godine. Umro je u svojoj kući u Hendersonville, saveznoj državi Tennessee, baš kad je njegova karijera doživljavala renesansu. Ni manje od godinu nakon smrti dva njegova albuma su bili u Top Pet albuma Bilbordove liste. Album “Mystery Girl” je klasik. Niko nije imao glas poput “Velikog O” (Big O). A nije imao ni njegov talent za scenski nastup.

Doživio je slavu već davne 1956. kada je potpisao ugovor za legendarnu izdavačku kuću Sun Records, sa svojim prvim bendom The Teen Kings. Imali su hit “Ooby Dooby.” Prvi solo hit mu je bio legendarni singl “Only the Lonely (Know the Way I Feel)” koji je harao top listama 1960. godine. U sljedećih šest godina (1960. – 1966.) Orbison je izbacio dvadeset dva hita! (uključujući “Oh, Pretty Woman,” i “Crying” između ostalih). Lična tragedija je poremetila blistavu karijeru. U tom periodu Roj je izgubio ženu i dvoje djece.

Orbison je bio cool. To nije mogao niko osporiti. Kada je nastupao, nosio je sunčane naočale (po noći!) i bio je sav u crnini. Iz nekog razloga, za života je bio popularniji u Velikoj Britaniji, nego u rodnom Teksasu. Poslije godina gotovo anonimnosti, Roj se vraća na top liste zahvaljujući ni manje ni više nego kultnom režiseru Dejvidu Linču (David Lynch). “In Dreams” pjesma se koristi u Linčovom remek-djelu “Blue Velvet” (1986.). Orbison se protivio na prvu, ali dopustio je da bude dio filma. Karijera je doživjela preporod. Big O je ponovo bio popular; Gremi nagrada, uključenje u Rock n’ Roll Kuću Slavnih, sva gotiva.

1988. godina je bila ključna za karijeru. Tad je snimljen poznati TV specijal “A Black and White Night,” koji je imao i gostovanje Bruce Springsteen-a. Nažalost srčani udar je poremetio sve planove. Umro je prerano, u pedeset drugoj godini. Ove godine hologram Roj Orbison nastupa u pratnji orkestra. Izgleda da stvarno rock zvijezde nikada ne umiru.