33 godine stripa “Kalvin i Hobs”

18. novembra 1985. godine u 35 novina širom Amerike objavljen je prvi strip iz pera Bill Watterson-a, fantastični “Kalvin i Hobs” (Calvin and Hobbes). Priče šestogodišnjeg dječaka s plišanim tigrom, njegovim imaginarnim prijateljem. Dječija mašta nema granica pokazao je to ovaj strip kroz deset godina štampe (u 2400 novina širom svijeta).

“Stvarnost ponovo želi da mi uništi život.” drama je Kalvinova. I njegov lični moto. Tigar je uvijek tu da mu pomogne. Plišana igračka koja otkriva filozofije i tajne života. Savršeni format. Duhovito, veselo, ali ozbiljno kada treba to da bude. Oko 45 miliona knjiga (sabranih izdanja) stripa su prodata. Bezvremenski klasik.

Watterson nikada nije htio da prodaje igračke i ostale proizvode po svom uspješnom stripu. Kompanije su znale da su imali pred sobom “posljednji veliki novinski strip” i zaradili bi hrpu novca sa ugovorom o licenci. Bill nikada nije htio da ide stopama jednog Šulca (Schulz) koji je na Čarli Braunu i Snupiju izgradio transmedijalno carstvo. Watterson prodaje samo sabrana izdanja. Izgleda da mu je to dovoljno. Ipak je autor samo jednog od najboljih stripova zadnjih pedeset godina i malo šta može da ga sruši sa tog trona.

Strip možete čitati svaki dan na gocomics