dirty-harry-movie

35 godina jednog od najpoznatijih filmskih citata

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka teško ste mogli naći veću holivudsku zvijezdu od Klint Istvuda (Clint Eastwood). Prije 35. godina, 9. decembra 1983. izašao je četvrti film iz kultnog serijala Prljavi Hari (Dirty Harry). “Iznenadni Udar” (Sudden Impact) podario nam je jedan od najpoznatijih filmskih citata. Izjava “Hajde, uljepšaj mi dan.” (“Go ahead, make my day.”) ostala je zapamćena duže nego sam film čiji je ključni dio. Četvrti dio Prljavog Harija je prvi film iz serijala koji je režirao sam Istvud.

Citat iz filma će postati sastavni dio pop kulture u dolazećim godinama. Istvud je pretpostavio da će izjava biti efektna, ali kako je otkrio u intervju za Rolling Stone časopis 1985. nikada nije mogao ni sanjati koliko će popularna postati. Sve uspješne humoristične serije (sit-com) osamdesetih godina su imale ovu referencu ili barem parodiju na istu. Od Zlatnih djevojaka, do Rozen (Roseanne) i ALF-a. Protogonista kultne trilogije “Povratak u budućnost” (Back to the Future) Marti Mekflaj takođe izgovara poznatu repliku u trećem djelu iz 1990. Čak su i političari citirali ovu filmsku izjavu. Najpoznatije je korištenje tadašnjeg američkog predsjednika Regana (Ronald Reagan).

Toliko je citat bio efektan i prepoznatljiv, da godinu dana nakon filma izlazi pjesma “Make My Day” od country pjevača T.G. Sheppard-a. Pjesma uključuje i Istvudovu izjavu. Našla se na dvanaestom mjestu Top country singlova i 62. mjestu Bilbordovih Top 100 hitova. Poslušajte pjesmu.

sva prava: Warner Bros