Public-Image

40 godina prvog albuma Public Image Ltd

8. decembra 1978. izdat je prvi album Johnny Rotten-ovog benda Public Image Ltd (PiL). Bend je osnovan svega par mjeseci nakon slavnog raspada Sex Pistols-a. Samo godinu dana nakon punk klasika “Never Mind the Bollocks” izašao je eksperimentalni prvjenac PiL-a “Public Image (First Issue)“. Johnny je sa PiL-om razbio punk žanr, uvodeći funk i dub utjecaje, pripremajući put za budućnost muzike. Malo je reći da je Public Image Ltd post-punk bend. Ili samo bend novog vala (new wave). Baš kao što je startovao punk pokret s Pistolsima, Rotten je pokrenuo novi val sa PiL-om. Ako su Sex Pistolsi bili rock bend čiji je frontmen prezirao rock muziku, PiL je totalno nova vrsta čudovišta. Rotten je oduvijek bio pametniji od vaše prosječne pop zvijezde. Kao klinac nosio je majicu (koju je sam napravio) s natpisom “Jebeš Pink Floyd“.

Prvi album Public Image Ltd je smatran totalno nekomercijalnim uradkom. Izdavači iz Amerike uopšte nisu htjeli izdati album. Prosječnom slušaocu je nepodnošljivo iskustvo. Od osam minutnih pjesama do otvorenog napada i izrugivanja Katoličkoj crkvi (Religion Pt 1 & 2). Johnny je mogao sve. Heroj sa dna radne klase koji je odbio biti lutka izdavačkih kuća, luda tabloidnih medija, a u isto vrijeme je bio užasno popularan (i kontroverzan naravno). Hrabar lik.

Vi nikad ne čujete ni riječ što kažem, vidite me samo zbog odjeće koju nosim“, stihovi su naslovne pjesme Public Image. Rotten je prezirao punk pokret jer se sveo na modnu liniju. Na gomilu pozera. A naš Johnny je bio čovjek, ne maneken. Prezirao je fetišizam prema poznatim osobama. Dejvid Bouviju nije pustio da uđe na PiL nastup. Dopustio je Dankan Džonsu, rekavši mu da nije on kriv što mu je stari šupak. (otac, Dejvid Bouvi). Za vrijeme jednog nastupa PiL-a, Johnny se rugao Brus Springstinu koji je bio u publici. Napustio je VIP zonu na pola koncerta i bio je užasno ljut na Rottena. A njega nikad nije bilo briga.