movie-1978

40 godina prvog superherojskog filma

U decembru 1978. godine gledaoci su mogli vidjeti čovjeka kako leti. Bio je to prvi visokoprofilni Holivudski film o nekom superheroju. I to ne bilo kom, već o Supermenu, prvom superheroju. Produkcija nije bila bez problema. Warner Bros uopšte nije bio zainteresovan za ovaj projekt. Bila su potrebna dva sovjetska producenta, otac i sin Ilija i Aleksandar Salkind koji će pribavati budžet za film. Režisersku stolicu je zauzeo budući majstor žanrovskog filma Richard Donner (poznat između ostalog po serijalu “Smrtonosno Oružje”). Prema Donerovim riječima sjedio je na wc šolji kada je dobio ponudu od milion dolara za režiranje Supermena (I i II dio koji su trebali biti snimljeni u isto vrijeme). Ambiciozna produkcija nije stala tu.

Producenti su htjeli veliko ime za scenaristu i izabrali su ni manje ni više nego autora Kuma (The Godfather) Mario Puzo. Mario je proveo određeno vrijeme u arhivima DC Comics-a da bi se upoznao sa likom. Napisao je scenarij od 500 strana (za dva filma). Doner, koji je bio fan Supermena i predani čitalac stripova nije bio previše zadovoljan Mariovom vizijom. Doveo je svog čovjeka koji će izvršiti prepravke scenarija. Slijedeće veliko ime (i veliki problem) je bio kultni Marlon Brando. Postoji puno bizarnih priča vezanih za njegov angažman, ali dovoljno je reći da je dobio tada nevjerovatnih 4 miliona za sporednu ulogu Jor-El-a (oca Supermena) od samo par scena. Naravno da nije htio da uči scenarij.

Što se tiče glavne uloge, pitanje je kome nije bila ponuđena? Sve tadašnje Holivudske zvijezde: Al Pacino, Robert Redford, Clint Eastwood, Steve McQueen, Paul Newman, čak i Muhammad Ali su razmatrani da budu Supermen. Producenti su zakazali sastanak sa Staloneom (Sylvester Stallone), ali Doner je bio protiv. Na njegovo insistiranje odlučeno je da se uzme tada nepoznat glumac za ovu kultnu ulogu. Christopher Reeve će ostati Supermen za sva vremena. Jedna od dirljivijih priča sa snimanja je nakon prve uspješne scene letenja, određeni članovi produkcije su plakali. Režiser je imao ogromnih problema sa producentima oko budžeta filma (filmova). Kraj “Supermena 2” je iskorišten kao kraj prvog filma. Doner nikada nije dovršio produkciju drugog filma i bile su potrebne decenije da se pojavi posebno izdanje Supermena 2 sa njegovom originalnom vizijom (Superman II: The Richard Donner Cut iz 2006.).

Tada nije bio trend snimanja superherojskih filmova. Trebalo je da prođe dosta vremena do slijedećeg velikog spektakla, koji je došao u vidu Bartonovog (Tim Burton) Betmena iz 1989. Danas šest od devet najgledanijih (najprofitabilnijih) filmova su superherojski filmovi. Stvarno su postali novi western. A sve je počelo prije 40 godina.