40-godina-od-smrti-sida

40 godina smrti Sid Viciousa

2. februara 1979. od predoziranja heroinom preminuo je punk “ikona” Sid Vicious. Kažu da o mrtvima treba reći sve najbolje, ali teško je naći pohvalne riječi o ovom nesrećniku. Službeno, najpoznatiji je kao “basista” legendarnog punk benda “Sex Pistols“. Problem sa službenom pričom jest to što Sid uopšte nije znao svirati bass gitaru. Po riječima frontmena “Pistolsa” Džoni Rotena (pravim imenom John Lydon, poznatiji kao Johnny Rotten): “Sid je bio debil.” Obični maneken. Nije ga zanimala muzika, osim slave koju mu je donijela. Nije znao svirati jedan od jednostavnijih instrumenata, još je u pitanju punk muzika.

Bio je idealno lice sa naslovnice za punk pokret. S tim da je u pitanju pomodarstvo, trend. To nam je godinama poslije otkrio Džoni Roten, jedan od najbližih Sidovih prijatelja. Nije bez razloga Roten na posljednjem koncertu Sex Pistolsa samo ponavljao: “Da li se osećate prevarenim?” To nije bio bend, ni pokret, već proizvod za kupiti. Zato su se i Pistolsi raspali. A Sid je bio željan pažnje. Menadžeri su to iskoristili. Lik koji nije znao svirati, naravno da nije znao ni pjevati. Ali to nije sprečilo izdavačku kuću da rade na njegovom solo albumu. I to obrade klasika ni manje ni više. Ostala je zapamćena obrada Frenk Sinatrinog remek-djela “My way”. Sidova verzija bi bila smješna, da nije tužna. Kao i Sidov život.

Ni malo nije pomogla Sidova najveća ljubav Nancy, heroinska ovisnica i ljubavnica polupoznatih rokera. Takođe je završila tragično, ubijena u hotelskoj sobi, u kojoj je bio i Sid. Uhapšen je kao prvi osumnjičen za njezinu ubistvo. Poslije je pušten. Sidova majka je organizovala zabavu povodom njegovog izlaska iz zatvora i dala je svom sinu loš heroin od koga je preminuo. Bilo bi tragično, da nije u pitanju debil željan pažnje. I to je Sidova “legendarna” priča. Upozorenje za buduće generacije.