Sabbath-Bloody-Sabbath

45 godina “Sabbath Bloody Sabbath” albuma

Posljednji veliki album Black Sabbatha je izdat na današnji dan 1973. Snimljen je od strane klasične postave benda (Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler i Bill Ward) i bio je veliko iskušenje za njih. “Vol. 4“, prethodni album su snimili u Los Anđelesu, drogirani i pijani, ali izuzetno kreativni. Pokušali su istu formulu i sa početkom snimanja “Sabbath Bloody Sabbath“, isti studio, identične količine opijata, ali nešto nije funkcionisalo. Pomislili su da je to kraj benda. Vratili su se u Veliku Britaniju i uzeli par sedmica pauze.

Novo okupljanje

Kada su se ponovo sastali, odlučili su pokušati još jednom. Iznajmili su Klirvel dvorac (Clearwell Castle) u šumi (The Forest of Dean). Postavili su opremu u tamnici dvorca. Tamna atmosfera je inspirisala Ajomija. Odmah nakon što je prvi put svirao tu, “došao” mu je poznati riff naslovne pjesme. Znali su da su na pravom putu. Kreativna blokada je prošla. Album je bio zagarantovan.

Dvorac osim što ih je inspirisao, takođe ih je isprepadao par puta. Čuli su i ranije da mjesto pohode duhovi, ali za vrijeme snimanja Ozi i Tomi su vidjeli biće u crnom koje je koračalo ka njima i nestalo. To nije bio jedini incident. Iako su bili prestrašeni, to se kreativno odrazilo na kvalitet i mračnu atmosferu albuma.

Za vrijeme snimanja albuma, posjetili su ih članovi Led Zeppelina. Bohnam se čak ponudio da svira bubnjeve na “Sabbra Cadabra” pjesmi, ali bend ih je odbio jer prepoznatljivo bubnjanje bi poremetilo ritam albuma. Mračni, spori ritam iz kojeg se rodio metal (posebno doom i stoner metal podžanrovi). Posljednji klasik ovog benda. Idealan za mračne, hladne noći.

izvor: Loudwire