46-godina-remek-djela

46 godina sirove snage (Raw Power)

Kada bi se morala opisati muzika benda The Stooges iliti Iggy Pop & The Stooges u dvije riječi to bi bile: Sirova snaga! To je ime trećeg i posljednjeg albuma ovog benda. “Raw Power” je izdat 7. februara 1973. i promjenio je na bolje (ili na gore, zavisi koga pitate) rock muziku zauvijek. Bio je to punk prije nego što je punk uopšte postojao. Surov udarac direktno u glavu slušaoca. Jebeni klasik.

David Bowie je ponovo umješao svoje prste. Bila je to njihova prva saradnja. Ziggy se osjećao dužnim prema Igiju. Producirao mu je album zauzvrat. Odvukao ga u London. Igi je već upao u zavisnost od heroina. “Raw Power” je zamišljen kao prvi Igijev solo album. Srećom snimanje im nije nešto išlo, pa su pozvali braću Asheton (Scott i Ron) i The Stooges su ponovo bili zajedno.  I daleko su došli od likova koji nisu uopšte znali svirati (prvi album benda).

Iako nije doživio komercijalni uspjeh kada je izdat, s vremenom album je postao kult. Svi od Sex Pistols-a do The Smiths i Nirvane navode ovaj album kao ključan zašto se oni uopšte bave muzikom. Malo li je? Po nama jedan od najboljih rock albuma svih vremena. 46 godina poslije i dalje razvaljuje…