5 odličnih filmova o sportu

Bilo  bi glupo nazvati ovo pisanjem o kategoriji sportskih filmova, jer bi se onda moralo naći vremena i za filmove sa temom mora ili poljoprivrede ili bilo čega. Ali, recimo da sport pokazuje i neke nadljudske sposobnosti i domete do kojih čovjek može doći kada baš želi.

Izdvojićemo 5 odličnih filmova o sportu iz kojih se može ponešto i naučiti o životu.

5. Million Dollar Baby (2004.)

Eastwoodova drama o boksu je iznenadila sve kada je izašla pred same Oskare. I pokupila Oskare za najbolji film, najbolju glumicu, najboljeg sporednog glumca, najboljeg režisera. Težak rad, teške životne odluke, prve Clintove suze na filmu, film o boksu koji nije o boksu. Sve to doprinosi da ovo djelo smatramo jednim od boljih filmova sa temom sporta.

4. Ali (2001.)

U ovom Mannovom ostvarenju Will SMith glumi legendarnog Muhammada Alija, što je vrijedno spomenuti. Njegov uspjeh i zavidna karijera su bili prožeti i politikom i borbom za prava potlačenih. Smith nije u potpunosti uspio “kopirati” energičnu i strastvenu ličnost bokserske legende, ali i tt je vrijedno svake hvale. Jer, teško da je i sam Ali uspjevao svaki dan da odglumi svoju ulogu Kralja Svijeta. Vrijedno je pomenuti i “When We Were Kings”, dokumentarac o Muhammadu Aliju koji je dobio Oskara.

3. The Wrestler (2008.)

Mickey Rourke se vratio u ovome filmu nakon godina loših poteza, loših odluka, nakon loših godina. Glumi hrvača Randy “Ram” Robinsona, koji na zalasku svoje karijere i dalje pokušava da se bavi sportom koji voli. Usput, pokušava riješiti i odnose sa kćerkom i uopšte naći neko iskupljenje u životu. Ne dobija ga u potpunosti, ali pokazuje da uvjek treba pokušati.

2. Rocky (1976.)

Prije bezbrojnih nastavaka, snimljen je film u kome je autsajder koga glumi Stallone uspio svojim talentom, snagom i radom. Radi se o dobrom momku koji uspjeva uprkos izazovima koje mu život servira. Još pokupi i djevojku. Franšiza se nastavila baviti temama života kroz sport sve do Creeda

1. Raging Bull (1980.)

Iako Martin Scorsese nije veliki fan sporta koji je izjavio da “sve sa loptom ne valja” i “da je boks dosadan”. Robert De Niro ga je uspio ubijediti da ovo nije priča o boksu, nego o nasilju, ženama i bolu. To je Martiju već bilo vrijedno snimanja. Scene boksa ne liče na boks, ali daju neki čuadn utisak boksa. Uloga je De Niru donijela Oskara za Najboljeg glumca.