noć-živih-mrtvaca

50 godina Noći Živih Mrtvaca

Na današnji dan davne 1968. u Pitsburgu je održana premijera budućeg filmskog klasika. Niskobudžetni nezavisni film snimljen je baš tu u Pitsburgu, daleko od Holivuda i njegovih klišea.

Gledaoci nisu ni znali da film pred njima je prvi pravi moderni zombi film. Film koji ne samo što će postati jedan od najuspješnijih nezavisnih filmova svih vremena, nego je i začetnik cjelog jednog (pod)žanra. Naravno u pitanju je “Noć živih mrtvaca” (“Night of the Living Dead”, 1968) u režiji Džordž Romera (George A. Romero).

Romerovi filmovi nisu samo spektakli strave kao vaš prosječan horor nego su i promišljene kritike ljudskog društva. Što ne znači da su zbog toga bili manje zastrašujući. Tadašnji gledaoci su bili sablažnjeni onim što su vidjeli. “Noć živih mrtvaca” je imao gotovo dokumentaristički izgled, sličan starim filmskim žurnalima. Nastao u vrijeme borbe za građanska prava, jedna je od najefektivnijih priča o rasizmu koju sam ikada vidio.

Glavni glumac i heroj filma je Dvejn Džons (Duane Jones), afro-amerikanac koji uspije preživjeti zombi apokalipsu, ali ne i paravojnu formaciju bjelaca koji su tu da “pomažu” stanovništvu. Bespoštedna kritika postala je još ozbiljnija kada je Romero čuo da su ubili Martin Luter Kinga (Martin Luther King) iste te godine.

Po priznanju samog Romera, njegovi zombi filmovi su analiza vremena u kome su nastali. Nastavak Noći je bila “Zora živih mrtvaca” (“Dawn of the Dead”, 1978), horor koji je bio beskompromisna kritika konzumerizma.