album cover the beatles white album

50. godina od izdavanja “The White Album”

The White Album” popularnih the Beatlesa izašao je u novembru 1968. godine i dobio je naziv po svom minimalističkom pakovanju, bijele boje sa štampanim serijskim brojem svakog primjerka.

Izdan je kao dupli album, a većina pjesama je pisana tokom kursa meditacija koji su članovi benda pohađali u Indiji. Pjesme su uglavnom pisali Lennon i McCartney, a jedna od boljih pjesama sa albuma je djelo Georga HarrisonaWhile my guitar gently weeps“.

Prodaja albuma 0000001.

Album sa brojem 0000001 je trebao pripasti John Lennon-u, koji je bio najglasniji kada su ih dijelili, kako je kasnije rekao Sir Paul McCartney. Ali, ispostavilo se da je pripao Ringu, koji ga je držao u trezoru banke u Londonu.

white album the Beatles
the Beatles “White album”

Sva prva četiri albuma su ostala u posjedu članova benda, a 0000005 je 2008. godine prodan za oko 30.000 funti. Ringo Starr je svoj primjerak prodao 2015. godine za nevjerovatnih 790.000 funti, a prihod je otišao u njegovu dobrotvornu fondaciju.

Ako mislite da je to veliki novac za gramofonsku ploču, ima i većih iznosa koji su plaćani kada su u pitanju predmeti poznatih muzičara. Gitara John Lennona je prodana za 2,4 miliona dolara, a bubanj za 2,1 milion.

Najskuplja gitara na aukciji.

Prije ove gitare najveća cijena je bila plaćena za Sunburst Fender Stratocaster gitaru Bob Dylana koju je korisito na Newport Folk Festivalu 1965, tokom koga je šokirao folk publiku svirajući rock’n’roll pjesme. Rekord u gitarama drži Fender Stratocaster prodan u dobrotvorne svrhe na aukciji u Qataru 2005. Godine za 2,7 miliona dolara. Ovu gitaru su potpisali Keith Richards, Eric Clapton i Paul McCartney.

Poslušajte “While my guitar gently weeps” u videu ispod.