79-godina

79 godina Tom i Džerija

Na današnji dan davne 1940. godine prikazan je kratki animirani film “Puss Gets the Boot” koji je upoznao gledaoce sa Tomom i Džerijem (Tom and Jerry). Iako u prvom crtanom nisu imali imena publika je bila oduševljena. Za sate i sate zabave sa omiljenim mačkom i mišom zaslužni su legendarni duo William Hanna i Joseph Barbera. Njihova produkcijska kuća Hanna-Barbera Productions je uveselila generacije i generacije klinaca širom svijeta. Tokom pedesetih godina prošlog vijeka uradili su stotinjak Tom i Džeri crtića. Dobili su tri Oskara u kategoriji “najbolji kratki animirani film” za Tom i Džeri crtiće. Duo Hanna-Barbera su inače dobitnici čak sedam Oskara.

Tokom šesdesetih godina Hanna i Barbera su se zbog sukoba sa studijom udaljili od svoje kreacije. U ovom periodu kultni (glasovni) glumac Chuck Jones je preuzeo pisanje avantura Toma i Džerija. Hanna i Barbera su napravili vlastitu produkcijsku kuću da se nikad ne nađu u poziciji da neko ugrožava njihov kreativni rad (i vlasništvo na istim). Napravili su neke od najvoljenijih crtanih filmova svih vremena i na osnovu kataloga njihove produkcije (isključivo njihove) Ted Turner je mogao napraviti prvi kanal koji prikazuje samo crtane kultni Cartoon Network. Ali to je priča za neki drugi dan.

Hanna i Barbera su se vratili Tomu i Džeriju tokom sedamdesetih godina. Njihova produkcijska kuća je otkupila prava na vlastitu kreaciju i u periodu 1975. – 77. su snimili novih 48 Tom i Džeri crtića. Danas u doba političke korektnosti kažu da prvi crtići su bili rasistični, ali šta djeca znaju?