Akira – kultni anime predvidio pandemiju?

Animirano remek djelo iz 1988. godine je jedan od naših omiljenih filmova. Vizija budućnosti 2019. godine koju anime pokazuje je iznenađujuće tačna. Vidimo tinejdžere na sintetičkim drogama koji slušaju elektronsku muziku u neonskim megalopolisima. Film je adaptacija istoimenog manga serijala iz 1982. koji još više istražuje socijalne razlike, državno uplitanje u svakodnevne živote i naravno neminovni kraj svijeta (i početak novog?).

Anime (kao i manga) je za apsolutnu preporuku. Ali to nije razlog današnje meditacije o Akiri. Zadnjih mjesec dana na društvenim mrežama trenduje raspava da li je kultni anime predvidio budućnost? Kao što sam gore naveo naravno da jest. Ipak ova rasprava se fokusirala na jedan element priče: Olimpijada u Tokiju 2020. godine. U mangi je to NeoTokio Olimpijada, ali isti su grad i godina u pitanju.

U trećem djelu mange (kao i u par kadrova u filmu) vidimo natpise i grafite preko postera za nadolazeću Olimpijadu koji kažu chuushi (中止) iliti zaustavi i otkaži. Zbog čega? Epidemije od svih razloga. Ne samo što je film predvidio Tokio olimpijadu, predvidio je i njeno otkazivanje (na određeno vrijeme).

To naravno nije prvi put da smo saznali da je Akira realistična vizija naše distopije. Prošle godine smo mogli vidjeti demonstrante u Hong Kongu koji koriste ulične znakove kao štitove dok se tuku s policijom. Baš poput kadrova uličnog ratovanja iz mange.

Ako ovo nije dobra preporuka, onda ne znam šta jest. Pogledajte anime ili još bolje pročitajte manga serijal. Vrijeme u izolaciji će brže proći.