Američka baza u Siriji nosi ime dvorca iz “Igre Prijestolja”

Castle Black je jedna od ključnih lokacija fiktivnog svijeta Westeros iz globalno popularne serije “Igre Prijestolja” (Game of Thrones). Utvrda je dom “Noćne Straže” (Night’s Watch), vojnog reda koji čuva sjevernu granicu Sedam Kraljevstava. Za one koji slučajno ne znaju, “Stražu” je najlakše opisati kao bizarni miks katoličkih popova i francuske legije (i zatvora). HBO serija je nesporni (pop)kulturni fenomen čiji utjecaj živi i dalje nakon posljednje epizode. Ipak nismo očekivali da je inspiracija američkoj vojsci.

Od prošle godine u Siriji imamo pravu američku vojnu bazu istog imena. Zabačeno utvrđenje služi kao “lokacija za podršku misiji” (Mission Support Site Castle Black) Borbena ispostava “Crni dvorac” je pod upravom snaga za specijalne operacije (Special Operations forces). Lokacija za podršku misiji je samo drugi naziv za vojnu bazu. Nikad nećemo znati pravi broj američkih vojnih “instalacija” po svijetu jer nikada nećemo uspjeti pobrojati sve te nazive za reći “vojna baza” a da se ne kaže otvoreno. “Službena” cifra američkih vojnih objekata na planeti je 800.

The New York Times je pisao o bazi u Siriji, ali su izbegli objaviti ime “objekta” inspirisano popularnom fantazijom. MSS Castle Black su samo opisali kao bazu koja služi kao “lokacija za podršku misiji”.  Da budemo potpuno transparentni u nekim tajnim dokumentima ime objekta je navedeno kao “MSS Nights Watch”.

Lokacije za podršku misiju nisu neka novost. Koriste se još od američkih ratova u jugoistočnoj Aziji šezdesetih (1960.) i sedamdesetih (1970.). Jedina novina je u imenu vojnog objekta, sirijskog Castle Black/Night’s Watch. Prvi i jedini je koji nosi ime iz serijala epske fanstastike R.R. Martina.

izvor: The Intercept