marine-corps

Američki marinci dobijaju vlastite dronove

Američki marinci (Marine Corps) već su posjedovali male taktičke dronove RQ-21 Blackjack, ali im je nedostajala obuka za upravljanje većim modelima kakav je MQ-9 Reaper. To će se promjeniti, jer mala grupa marinaca koja operiše iz provincije Helmand (Afganistan) ima na raspolaganju MQ-9 Reaper dronove. Iako trenutno njima upravljaju privatni piloti, dugoročni cilj Marinaca je da sami upravljaju Reaperima. To je misija na koju marinci nisu navikli, jer dron operacije spadaju u aktivnosti američkih zračnih snaga (Air Force).

Obuka

Obuka i upravljanje bespilotnim letjelicama je samo uvod u buduće aktivnosti marinaca, pošto razvijaju vlastiti mega dron kodnog imena MUX. Rano je u procesu razvoja i malo šta se zna o njemu osim što će biti oružje budućnosti. MUX će biti specijalizovan za operisanje iznad internacionalnih voda, dajući taktičku prednost Mornarici koju ranije nije imala. Zato je ključno da marinci se nauče koristiti već postojećim dronovima.

Novi dron

U julu, marinci su prestali sa korištenjem RQ-7B Shadow dronova (posljenji let iznad Havaja) i prešli na RQ-21 Blackjack modele. Shadow je korišćen skoro deceniju od strane marinaca, s akcijama u Afganistanu, Iraku i protiv Islamske Države. RQ-21 Blackjack će dobiti mogućnosti elektronskog ratovanja. Sve je to samo put do MUX mega drona. Morski dron MUX bi trebao imati sve mogućnosti od elektronskog ratovanja do prikupljanja informacija.

izvor: Military Times