america-kurds-turkey

Američko povlačenje iz Sirije

Donald Tramp, američki predsjednik je ispunio jedno od svojih predizbornih obećanja; povlačenje trupa iz Sirije i građanskog rata koji traje duže od sedam godina. U svom maniru, Tramp je ovu važnu odluku objavio na twitteru. Po njegovim riječima “nakon pobjede nad Islamskom Državom (ISIS), nema razloga da američke trupe i dalje budu tu”. U roku dvadeset četiri sata američki vojnici su započeli proces napuštanja ratišta. Nije pretjerano iznenađenje da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin pozdravio ovu odluku uz izjavu “Donald je u pravu”. Iz Irana takođe nisu krili oduševljenje, ali nije dugo trajalo jer je službeni Izrael potvrdio da njihove vojne akcije protiv iranskog prisustva u Siriji će se nastaviti i nakon američkog povlačenja.

Nisu svi zadovoljni odlukom

Američki ministar odbrane Džejms Matis (poznat i pod nadimkom Bijesni Pas), stari ratnik je dao ostavku jer se ne slaže sa Trampovom odlukom. Mnogi američki saveznici takođe se ne slažu sa posljednjim potezom. Naravno najteže je nesrećnim sirijskim Kurdima, ključnim američkim partnerom u borbi protiv Islamske Države. O doprinosima kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) u pobjedi nad teroristima ne možemo naći dovoljno velikih riječi, oni su bili pješadija u borbi sa džihadističkim fanaticima. Ali oni su pod stalnom pretnjom od Turske, o čemu smo pisali već ranije. Američke trupe su bile raspoređene zajedno sa kurdskim borcima da bi se spriječio turski napad na njih. Ali sad američka vojska odlazi i kurdi se nalaze u nezavidnoj poziciji. Od izvještavača sa terena saznali smo da američki vojnici žale što ne mogu pomoći dojučerašnjim saveznicima. Njihova lična obećanja će ostati iznevjerena zbog odluka visoke politike. Određeni analitičari tvrde da je Tramp podlegao pod Erdoganovim pritiscima i istog razloga su pustili jadne kurde niz vodu. Ni prvi ni posljednji put. Naše misli su uz tužni kurdski narod i nadamo se da nećemo gledati novo krvoproliće u Siriji.

Najnovija vijest

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu u današnjem TV intervju je izjavio da će Turska odgoditi početak vojne akcije protiv sirijskih kurda. Službeni razlog je izbjegavanje “prijateljske vatre” protiv američkih saveznika dok se povlače. Nisu promjenili mišljenje i stavove o kurdima, samo strpljivo čekaju da američki vojnici napuste teren.