Američko povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF)

Donald Tramp najavio je neveselu odluku o nepoštovanju obaveza Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty ili INF) iz 1987. Objašnjenje za ovu ozbiljnu odluku je da Ruska Federacija ne poštuje sporazum, pa tako neće ni Amerika. S razlogom je uslijedilo negodavanje od Pariza do Pekinga. Sve službene reakcije uključujući i rusku osuđuju Trampov potez. I upozoravaju na ozbiljne posljedice koje su neminovne ako se odbaci INF sporazum. Ne morate biti neki bezbjednosni stručnjak da to pretpostavite. Nova trka u naoružanju i nuklearna proliferacija možda ne zvuče tako loše pored zagarantovanog uzajamnog nuklearnog uništenja. Dobrodošli u Novi Hladni Rat.

Zašto je INF važan?

Osim što je potpisivanje sporazuma jedan od ključnih momenata prošlog Hladnog Rata, takođe je obećavao neku optimističnu budućnost. Ronald Regan i Mihail Gorbačov su započeli proces koji će dovesti čak do pravog zajedničkog poduhvata Rusije i Amerike u smanjenju i uništenju nuklearnih kapaciteta tokom devedesetih godina. Optimistična vizija zapada o “kraju istorije” i opšta “opuštenost” od nuklearnog pitanja tokom prve decenije XXI vijeka uljuškalo je široke mase u lažni osjećaj sigurnosti. Kao da hiljade nuklearnih bojevih glava i dalje nisu bile spremljene u skladištima. Nakon dvadesetak godina ponovo se vraćaju “u modu”.

Tramp je rekao da želi da se Rusija i Kina opamete, šta god mu to značilo. Ruska Federacija će odgovoriti na nova pravila (ili nedostatak istih) u svakim danom sve gorim odnosima ove dvije veoma važne države. U trenutku pisanja ovog teksta službena cifra nuklearnog oružja je 14,575 od kojih 92% pripada Rusiji i Americi. Tako da je to poprilično važna tema. Dijalog je nužan. Neka nova ne pretjerano sigurna budućnost je možda pred nama. Novi Hladni rat u kome je malo šta novo. Pratićemo razvoj situacije u nadi za novim détente (termin iz prošlog hladnog rata za ublažavanje neprijateljstva i kontrolu naoružanja) čiji je jedan od najboljih primjera upravo INF sporazum iz 1987.