Amerika bez novih stripova?

Tržište stripova u Americi zadnjih par godina je daleko od zlatnih dana. Ali niko nije mogao ni sanjati koliko će se stanje pogoršati sa izbijanjem globalne pandemije. Najugroženiji (kao i uvijek) su mali prodavci, specijalizovane trgovine stripova kojih je sve manje svakim danom.

Teško je voditi posao u vrijeme kad ne možete držati trgovinu otvorenom. Pozvali su velike izdavače u pomoć (DC, Marvel) ali sumnjam da će im oni ponuditi konkretno rješenje. Image Comics garantuje trgovcima da će im vratiti novac u slučaju da ne mogu da prodaju njihove stripove. U trenutku pisanja ovog teksta, Marvel je ponudio simbolični popust na nabavnu cijenu (ali na ograničeno vrijeme naravno). Uredništvo DC-a se nije uopšte izjasnilo, tako da situacija ne obećeva.

Dodatni problemi su nastali kada se saznalo u ponedeljak da glavni distributer stripova u Americi Diamond Comic Distributors neće više primati nove stripove od izdavača. Kad kažem izdavača ne mislim samo na velike DC i Marvel, već i sve ostale poput Image, Dark Horse

Srijeda je dan za nove stripove u Americi. Danas su dostupni novi naslovi isključivo jer Diamond dobija stripove mjesecima unaprijed i skladišti ih za dalji transport. Ali kao što smo spomenuli, neće primati nove pošiljke. A oni su jedini distributer sa tim kapacitetima. Zaduženi su za gotovo cijelo američko tržište stripova i grafičkih novela.

Naravno tu je uvijek digitalna distribucija. Jedina utješna stvar u zadnjih deset godina urušavanja američkog stripa su cifre digitalne prodaje. Da bi dobili svoj primjerak digitalnog stripa uopšte ne morate izaći iz svoje kuće. Ali to ostavlja i onako ugrožene trgovce stripova u bezizlaznoj situaciji.

Zadržimo se na uspjehu digitalne distribucije. Većina dobre prodaje odnosi se na mange. Japanski strip je između ostalog konkurentan zbog dobre cjene. Dobijete dosta sadržaja za razliku od američkog stripa od 23. stranice koji trenutno košta 4.99$! Pet dolara za dvadeset stranica?! I onda se čude uspjehu manga servisa na zapadu? Kao što smo skoro pisali Shōnen Jump je reklamirao svoj digitalni servis (sa preko 10.000 epizoda) tako što su besplatno dali novi Death Note.

Kad je velika dvojka (DC / Marvel) posljednji put dala nešto za DŽ? Jednom godišnje kad se održava Dan besplatnog stripa (Free Comic Book Day). Događaj koji je zamišljen da bi se pomoglo nesrećnim trgovcima stripova i makar na jedan dan da comic book shop-ovi budu puni. Ne treba vas iznenaditi da je Dan besplatnog stripa otkazan odmah po početku krize s korona virusom.

Nažalost izvanredno stanje bi moglo trajno oštetiti tržište američkog stripa. Neki čak govore da može uništiti potpuno. Znam da Amerika ima i većih problema od distribucije stripova (tipa zdrastveni sistem?), ali srijeda bez novih stripova? Šta se događa? Apokalipsa? 🙂