Antiherojski strip “The Boys” postaje serija (Video)

Irski strip autor Garth Ennis nikada nije krio svoj prezir prema ideji superheroja. Jedini Marvel lik čije je avanture htio pisati je The Punisher. Njegov MAX serijal je stvar legendi i možda najbolja interpretacija omiljenog ubice. Garth je napisao ključne epizode John Constantine Hellblazer stripa.

Kreirao je Preacher serijal za Vertigo. Isti taj strip je dobio serijsku adaptaciju od strane Seth Rogena i Evan Goldberga. Ovaj duo priprema novu TV seriju po Ennisovom stripu “The Boys“. Pošto su većina gledaoca zadovoljna kako je Preacher serija odrađena (vijerna originalu, nasilna i crno humoristična) imamo vjere za adaptaciju Boysa.

Zašto je ovaj strip poseban? Jedan je od najboljih anti(super)herojskih naslova koji možete pročitati. Billy Butcher i njegovi momci imaju samo jedan posao; kada se superheroji otmu kontroli, oni su tu da ih spuste na zemlju. Prebiju ih na mrtvo ime.

Glavni junak Butcher djeli stavove sa svojim kreatorom Ennisom. Mrzi klovnove u šarenim kostimima. Strip je hiper nasilan i duhovit kao i većina Garthovih stripova. Karl Urban je iznenađujuće uvjerljiv Butcher. Pogledajte u priloženom klipu.

Iako sam pročitao samo trideset epizoda stripa bio sam oduševljen. Smijao sam se naglas, ali bio i šokiran mnogo puta. Od superheroja smo navikli da se ponašaju časno. Garthova vizija je potpuno drugačija. Njegovi superheroji su seksualni ovisnici, narkomani, degenerici.

Jedini čovjek koji nas može spasiti od ovih samoprozvanih bogova je Billy Butcher. I on uživa u svom poslu. Muči ih i ruga im se. A čitalac uživa u svakom trenutku kako nasilan bio. Katarza gola. Serija ako bude samo djelomično efektna poput stripa očekuje nas spektakl. Kontroverzan i ne za svakoga, ali je**ni spektakl.

Premijera serije je zakazana za 26. juli i ne možemo dočekati. Popularna kultura nikada nije imala fetiš prema superherojima kao zadnjih desetak godina. Čak i zakletom ljubitelju ovog žanra ponekad bude muka koliko nas bombarduju sa ovim sranjima.

Dobro će nam doći otrežnjujuća serija poput “The Boys” da razbije iluzije. Baš kao što Butcher razvaljuje svoje neprijatelje.

sva prava: Amazon