slamaju-rekorde-i-srca-gledalaca

Avengersi slamaju rekorde i srca gledalaca

Jedanaest godina. Dvadeset dva filma. 4.5 milijarde dolara zarađenih. Marvel Sinematični Univerzum nije samo pop kulturni fenomen, to je kolektivna psihoza. Pažnja je usmjerena ka “Završnici” (Avengers: Endgame) najnovijem Marvel filmu, koji se trenutno prikazuje u vašem lokalnom bioskopu. Više nije pitanje da li će “Završnica” biti (komercijalno) najuspješniji Marvel film, nego da li će biti najuspješniji film svih vremena.

U trenutku pisanja ovog teksta, Endgame je zaradio 2.188 milijarde dolara. Za samo dvanaest dana. Da bi bilo jasnije, prethodnom Avengers filmu (Infinity War, 2018.) je bilo potrebno 48 dana da zaradi dvije milijarde dolara. Već sad Endgame je postao dio istorije box office uspjeha, sa najuspješnijim prvim vikendom (1.2 milijarde dolara). Endgame je jedan od pet filmova koji su zaradili 2 milijarde. U ovom prestižnom klubu našli su se prethodni Avengers film (Infinity War), prvi dio nove Star Wars trilogije (The Force Awakens, 2015.) i dva filma James Camerona: Avatar i Titanic, koji drže prva mjesta najgledanijih filmova svih vremena.

Endgame je već sada uspio srušiti Titanik (1997.) rekord i službeno je postao drugi komercijalno najuspješniji film svih vremena. Ostao je još samo Cameronov Avatar (2009.) da bude pobjeđen. Avatar je zaradio 2.78 milijarde i ušao u istoriju. Sada svi špekulišu da li Avengersi mogu oboriti i ovaj rekord. Potrebno je da zarade dodatnih 580 miliona dolara da bi sustigli Avatara. Pratićemo razvoj situacije.

S razlogom samo pišemo o brojkama danas. Ne želimo da pretjerano pričamo o radnji filma, jer bi učinili veliku nepravdu onima koji ga nisu još pogledali. Tri sata spektakla koji je “Završnica” (Endgame) morate doživiti. Nesumljivo najveći filmski “događaj” ove godine. Ne morate biti Marvel fan(atik) da bi bili impresionirani ovim kolosalnim poduhvatom. Kinezi su potpuno “pukli” za ovim filmom. Sigurno ste čuli priču iz Hong Konga, gdje su pretukli lika na ulici jer je prepričavao radnju filma. Ili kineska dama koja je završila u bolnici, jer je plakala (histerisala?) tokom cjelog filma. Pop kulturni fenomen? Prije kolektivna psihoza. Ali uživao sam u svakom minutu. 🙂