Betmen Interaktivni crtani film

Izašao je prvi trejler za DC animirani (kratki?) film koji je zasnovan na klasičnom Betmen stripu “Smrt u porodici” (Batman: A Death In The Family, 1988.). Radi se o najvećom Betmenovom porazu, smrti Robina.

Priča je postala legendarna zbog odluke Danny O’Neila, tadašnjeg urednika Betmen stripova da o sudbini Robina odluče čitaoci. Da li će Jason Todd nastradati od strane Jokera ili će preživjeti? Telefonske linije su bile otvorene i glasovi su stigli. Presuda je bila smrt. Joker je zatukao klinca pajserom jer su čitaoci tako željeli. Nije baš veseo strip.

Bilo je potrebno više od petnaest godina da se omraženi Robin Jason Todd vrati iz mrtvih. Strip “Batman: Under the Red Hood” je moderni klasik i relativno brzo je dobio animiranu adaptaciju.

Upravo ta adaptacija je jedan od najboljih DC dugometražnih crtanih. Nalazi se visoko na našoj listi najboljih Betmen animiranih filmova. Ovih dana je bila deseta godišnjica od kad je film izašao. Betmen fanovi poštuju Jason Todda i njegov povratak iz groba kao (antiheroja?) Red Hood.

Jučer, bez ranije najave prikazan je trejler za interaktivni film DC Showcase’s Batman: Death in the Family. Služi kao prikvel gorespomenutom “Under The Red Hood” (2010.).

Šta znači interaktivni film?

Sjećate se slikovnica “Birajte sami svoju avanturu?” U određenim trenucima priče biće vam ponuđeno par opcija koje će odrediti krajnji ishod. Baš poput video igara koje imaju više različitih krajeva.

U slučaju interaktivnog filma, odluke se donese pritiskom na daljinski. Ključna odluka “Smrti u porodici” je da li će Robin preživjeti ili ne. Ako odlučite da “promjenite istoriju” i spasite klinca, otvara se nova priča koju ranije nismo vidjeli.

Prvi put kad sam pogledao trejler za interaktivni film, nisam bio pretjerano oduševljen jer sam primjetio dosta “recikliranih” scena iz “Under The Rood Hood” crtanog. Vjerujte mi toliko sam puta pogledao da znam prepoznati. Neke scene su identične, dok druge su malo promjenili. Izgleda da autori to ni ne kriju.

Nemam ništa protiv eksperimenata poput ovog. Možda ostane upamćen kao jedinstven Betmen crtani. A možda je samo jeftin fazon da navuku fanove? Saznaćemo uskoro.