Betmen strip na meti kineskih cenzora

Svaki povod da spomenem Frank Miller-ove Batman stripove je dobar povod. Čak i kad je u pitanju (kvazi)međunarodni incident. Kažem kvazi, jer je u pitanju Kina. Da bi navukli bijes njihovih strastvenih cenzora ne trebate se previše truditi. Sad ih je iznervirao reklamni poster za nadolazeći specijal “Povratak Mračnog Viteza: Zlatno dijete” (Dark Knight Returns: The Golden Child).

Prvo par riječi o stripu. Frank Miller-ov “Povratak Mračnog Viteza“ (“Dark Knight Returns“, 1986.) je remek djelo američkog stripa. Uz Alan Moore-ov “Watchmen” iz iste godine, redovno se navodi kao jedan od ključnih naslova koji su promjenili medij za sva vremena. Što se tiče nastavaka Miller-ovog Mračnog Viteza mišljenja su podjeljena (čitaj: većina ih prezire). Meni lično je uvijek drago kad se stari majstor vrati djelu koje mu je obilježilo karijeru. Veći problem mi je kad korporacija odluči da eksploatiše intelektualno dobro bez originalnog pisca (elem, Watchmen / Moore kontroverza). Ali ostavimo istorijske lekcije za drugu priliku. Vratimo se u našu distopijsku sadašnjost.

Frank Miller piše nove priče smještene u “Dark Knight univerzumu”. Ovaj put fokus je na Superman-ovoj djeci. Otud i naslov “Zlatno Dijete“. Ostrajeli Batman se povukao i Batwoman (Carrie Kelley, prvi ženski Robin) je protogonist. U pitanju je DC Black Label izdanje (luksuzno, za odraslu publiku) i biće dostupno u prodaji 11. decembra. Gdje je nastao problem?

“Kontroverzni” poster – DC Black Label 2019.

Kao što možete i sami vidjeti Bat(wo)man baca Molotovljev koktel uz natpis “budućnost je mlada“. Poster je objavljen na službenim DC profilima na Twitter-u i Instagram-u (obe platforme su blokirane u Kini). Nedugo zatim objava je obrisana. Razlog? Kinezima se ne sviđa jer “strip podržava Hong Kong proteste“?!

Kritičari s druge strane Velikog Kineskog Firewall-a, tvrde da je poster “kodirana poruka” podrške pro-demokratskim protestima. Molotovljev koktel ih podsjeća na “žešće” metode demonstracija, a crna boja Bat kostima (zamislite!) im previše liči na učesnike uličnih protesta u crnoj garderobi. Čak su i sam naslov “Zlatno dijete” povezali sa Hong Kong protestima od prije pet godina, kada je dominirala žuta boja umjesto današnje crne.

DC Comics poput drugih američkih giganata (NBA, Disney) koji su se našli u “problemu” sa kineskim cenzorima, pristali su na njihove zahtjeve. Jer je kinesko tržište preveliko da bi si priuštili bojkot proizvoda. Čitaoci DC stripova nisu krili svoje nezadovoljstvo sa novonastalom situacijom. Neki od korisnika su ostavili slijedeće poruke na društvenim mrežama: “Batman voli više novac nego pravdu.” i “Budućnost je mlada? Ne, budućnost je (kineska) cenzura“.

Lično mene samo zanima novi strip legende Frank Miller-a. Ostalo je samo buka.