detective-comics-1000

Betmenov rođendan

Na današnji dan prije osamdeset godina na stranicama stripa Detective Comics broj. 27. pojavio se možda i najpoznatiji superheroj Batman. Supermen je bio prvi, započeo cijeli trend, ali Betmen je kralj žanra. Ako ikada budete učestvovali na nekom pop kulturnom kvizu, sada definitivno znate odgovor kada je Betmenov rođendan; 30. mart 1939. godine.

Detective Comics je bio antologijski strip naslov sve do prvog pojavljivanja omiljenog mračnog osvetnika. O utjecaju ovog naslova je dovoljno reći da je izdavačka kuća DC dobila ime po istom. U 27. broju svijet je upoznat sa komesarom Gordonom, Brus Vejnom (Bruce Wayne) i njegovim alter egom “The Bat-Man” koji baca kriminalce sa krovova. Tek poslije će promjeniti svoje stavove o prekomjernom korištenju sile.

Autori lika su Bob Kejn (Bob Kane), koji je više od sedamdeset godina važio za jedinu osobu zaslužnu za Betmena i Bill Finger, genije is sjenke koji je možda i jedini pravi autor lika.

Ove srijede (dan za nove stripove u Americi) izašao je jubilarni hiljaditi (1000!!!) broj Detective Comics. Specijalno izdanje na skoro stotinu strana sadrži više kratkih priča iz pera najboljih autora američke strip industrije. Scenarističke superzvijezde kao što su Warren Ellis, Brian Michael Bendis i Kevin Smith doprinjeli su proslavi. Ali tu su i veterani klasičnih Betmen priča poput legendarnog Denny O’Neil jednog od najvažnijih scenarista i urednika lika, kao i Paul Dini pisac kultne Betmen Animirane Serije. Peter J. Tomasi, aktuelni pisac Detective Comics-a je najavio šta možemo očekivati nakon 1000. epizode. Tu su takođe i priče autora mlađe generacije, ali nikada nisam bio pretjerani ljubitelj ni Scott Snydera, a posebno ne bivšeg CIA činovnika Tom Kinga. Ali crtež je fantastičan. Najjači ilustratori su angažovani od kojih bi izdvojio Tony Daniel, Alex Maleev i posebno veterana Neal Adams.

Detective Comics broj 1000 dolazi s više od osamdeset različitih naslovnih strana za kolekcionare. Nadam se da neki nesrećni fanatici neće htjeti sakupiti sve verzije, jer će bankrotirati. Inače cjena jubilarnog broja je 10 dolara. Za one koji su lijeni da čitaju, DC je mislio i na vas. Od danas (u digitalnoj distribuciji) je dostupan dugometražni crtani film “Liga Pravde protiv Fatalne Petorke” (JUSTICE LEAGUE VS THE FATAL FIVE). Crtić je povratak dizajnu i kontinuitetu DC Animiranog Univerzuma iz devedesetih godina i raznih 2000.

Neka nam je Betmen živ i zdrav.