the-Verve

Bittersweat Symphony – uglavnom gorka

“Bittersweat Symphony” je fantastična pjesma, skoro sa statusom himne u Velikoj Britaniji – a i šire. Iza ove pjesme, koja je najveći hit grupe “The Verve”, stoji baš loša i gorka priča.

“Stonesi” odjednom

Pišući pjesmu. članovi grupe Malone i Ashcroft, su uzeli dionicu od pet nota pjesme “The Last Time” – instrumentala koji je izvodio Andrew Loog Oldham sa orkestrom. Međutim, to nije njegova pjesma nego stvar od “The Rolling Stonesa” i njihov bivši menadžer je odlučio da tuži grupu “The Verve” za zloupotrebu materijala.

Iako je postojao dogovor za korištenje pet nota, bivši menadžer “Stonesa” Allen Klein, je tvrdio da je korišteno više materijala. Kako je on imao prava na sve njihove starije kompozicije tužio je autore “Bittersweat Symphony” za prava na cjelokupnu kompoziciju.

Nije tvoje

Dobio ih je na sudu i dobio je prava na muziku i tekst i za autore su potpisani Jagger/Richards/Ashcroft, uprkos činjenici da je gitarski dio i cjelokupan tekst djelo Ashcrofta. Pjesma je izašla 1997. godine, ali i danas se vrti po radiu, televiziji, koristi se za reklame i generiše prilično novca – ali autor Ashcroft od toga nema ništa.

Zanimljivo je da su i “Stonesi” svoju pjesmu zasnovali na “This May Be The Last Time” od malo poznatih “The Staple Singers”, ali niko se nije bunio.