Blade Runner i vizija budućnosti 2019. godine

Blade Runner (1982.) je jedinstveno remek-djelo filma. Ne samo unutar svog žanra. Ridley Scott nikada više neće snimiti ništa bolje od drame lovca na robote Rick Deckard-a. Film je poprilično slobodna adaptacija Philip K. Dick-ovog klasika “Da li androidi sanjaju električne ovce?” (objavljen 1968. godine). Radnja ove naučno fantastične vizije budućnosti se dešava 2019. godine. Novembar 2019.

Dobrodošli u mračnu budućnost. Koliko je dobro predvidio Blade Runner aktuelnu godinu? Nažalost slabo ima letećih auta. Više puta tokom filma vidimo neonske reklame za Atari, giganta video igara osamdesetih godina. U našoj 2019. Atari (odavno) ne postoji.

Umjetna inteligencija (i bioinženjering) predstavljeni u likovima replikanata je teška za dostići, ali rećemo da smo na pola puta pošto ove godine (naše, a ne fiktivne) dosta se pričalo o seks-botovima (sexbot). Ako vam ideja (seksualnog) odnosa čovjeka i umjetne inteligencije zvuči previše, šta mislite o filmskoj viziji razgovora čovjeka sa kompjuterom? Taj detalj je sastavni dio naše svakodnevnice. Pričate sa Siri, sa Google asistentom ili kojim već ne komadom spyware tehnologije kojim se odričete privatnosti.

Ljudi često koriste opis orvelovski za distopiju u kojom živimo. Nije da se ne slažem sa standardom, ali mene ovo ludulo koje nas okružuje, koje upada u naše lične živote više podsjeća na paranoidne-šizofrene vizije Philip K. Dick-a. To je čovjek koji je dobar dio svoje fikcije posvetio ideji države koja sredstvom tehnologije jebe svoje građane u mozak (oprostite na pretjeranoj iskrenosti). Država ili nadnacionalna kompanija, kako god da okrenete, protiv su malog čovjeka. Ali ne pričamo danas o Dikovim “proročkim” romanima. Koliko je dobar Skotov film u tom pogledu?

Upravo zato što sam odrastao na “Blade Runner“-u (pogledao sam ga blizu dvadeset puta tokom istog broja godina), ideja video poziva mi je bila nevjerovatna. Video razgovor je sastavni dio filmova naučne fantastike.Veći šok sam imao kad su Skype i slične aplikacije postale dostupne širokim masama. Morali su nešto dati sirotinji, zauzvrat što su uzeli sve lične podatke (i navike). Ostale su još misli. Ali ni to se ne čini tako daleko ako pratite najnovija naučna istraživanja.

Jedini ozbiljniji aspekt filma koji se nije ostvario jest putovanje i kolonizacija svemira. Neko bi rekao nažalost, ta ideja je i dalje samo u glavama bogatih likova koji izgledaju poput negativaca iz James Bond filmova (čitaj: Musk, Bezos i ostali).

Ako vam ovaj tekst zvuči pesimistično ili depresivno, ništa ne brinite. 2049. će sigurno biti mnogo gora…