Bob Dylan i Johnny Cash – Album za sva vremena

The Bootleg Series” je kolekcija mnogo stotina (možda sada već i hiljadu) neobjavljenih pjesama Bob Dylan-a. Ovog novembra biće izdat petnaesti box set, punog imena “Bob Dylan (featuring Johnny Cash) – Travelin’ Thru, 1967 – 1969: The Bootleg Series Vol. 15”. Kolekcija se sastoji od country pjesama koje je Dylan snimao u Nashvill-u. Nama je album značajan jer po prvi put je dostupan sav materijal njegove saradnje sa “Čovjekom u crnomJohnny Cash-om.

Tu je uključena i legendarna premijerna epizoda “The Johnny Cash Show” (7. juna 1969.). Za poštovaoce istorije rock n’ roll-a “Travelin’ Thru” je nužan jer sadrži prvu poznatu verziju Cash-ovog klasika ‘Wanted Man’ (koja je Dylanova pjesma, ali ju je Johnny učinio popularnom). Podjelio ju je sa svijetom već slijedeće sedmice za vrijeme kultnog koncerta u zatvoru San Quentin.

Bob Dylan i Johnny Cash imaju slične senzibilitete kada je muzika u pitanju. Zato su i odabrali da rade obrade pjesama autora koje oba poštuju. Posebno priznanje su odali Jimmie Rodgers-u, koga mnogi smatraju prvom country zvijezdom. Proveli su dva dana u Columbia studiju (17 i 18. februara 1969.) kada je većina materijala snimana. Još jedan moment važan za istoriju muzike, jer je gitaru svirao rock pionir Carl Perkins.