bobek-partizan

Bobek, Stjepan Bobek

Stjepan Bobek, rođen u Zgrebu 3. decembra 1923. godine, je bio fudbalski igrač i trener. Poznat po svojoj tehnici, viziji i lakoći postizanja golova, igrao je kao napadač ili kao ofanzivni vezni. Smatra se jednim od najboljih fudbalera Jugoslavije, a hvalio ga je i slavni Ferenc Puskas, smatrajući ga gospodskim umjetnikom fudbalske igre.

Klupska karijera

Karijeru je počeo u Viktoriji iz Zagreba, koristeći bratove papire kako je imao samo 13 godina, a sa 20 godina je zaigrao za zagrebački Građanski. Po završetku rata, 1945. godine, odlazi u Partizan i tamo ostaje do završetka karijere 1959. Za Partizan je odigrao 478 utakmica i postigao 425 golova i pomogao osvajanju dvije titule i četiri Kupa.

Reprezentacija

Za reprezentaciju je odigrao 63 meča sa skorom od 38 golova. Bio je učesnik Svjetskih prvenstava u Brazilu 1950. i Švajcarskoj 1954. Na Olimpijskim igrama je učestvovao u Londonu 1948. i u Helsinkiju 1952. godine. Oba puta je Jugoslavija osvojila Srebrene medalje.

Trenerska karijera

Trenersku karijeru je započeo u Varšavi 1959. godine da bi se naredne sezone vratio u partizan. Sa Partizanom je osvojio tri uzastopne titule, nakon čega slijede klupe Varšave, Panathinaikosa, ponovo Partizana, Olympiacosa, Dinama iz Zagreba, drugi put Panathinaikosa.

Trenirao je Vardar iz Skoplja osvajajući Drugu Saveznu ligu i kasnije uvodeći klub u Prvu ligu.

Legendarni fudbaler i veliki čovjek iz vremena kada su terenom hodili džentlmeni.