the-queen

Bohemian Rhapsody – zašto je napisana?

Ova veličanstvena kompozicija izdata 1975. priča priču o cijelom životu Freddija Mercury-ja.

Ideju je imao punih deset godina prije nego ju je prezentovao ostatku benda, a zanimljivo je i da je radni naslov bio „The cowboy song“ te da je zamišljena sa dionicama country muzike.

Srećom, Freddie je odustao od te ideje  i napravio mješavinu sa klasičnim likovima, pokazujući svoje znanje iz književnosti, religije i umjetnosti. Scaramouche – klovan, Galileo – astronom, Mozzartov Figaro, čak i Beelzebub, princ demona, gospodar muva – drugačije poznat kao Satana, su našli mjesta u tekstu pjesme.

Iako je Freddie tvrdio da je tekst pjesme opis neke šire slike ljudskih odnosa, postoji teorija da je opisao sebe i članove benda: Freddie – klovan Scaramouche; Galileo – gitarista Brian May; Beelzebub – Roger Taylor; Figaro – John Deacon. Prije se misli na mačka Figara iz Pinokija (Disney,1940) nego na kultnu ličnost iz opere „Vjenčanje Figara“.

Freddie nije ovu teoriju nikad potvrdio. Ali, 24. augusta 1975. je snimana pjesma koja je do detalja bila razrađena u Freddiejovj glavi, a u stvarnosti bila išarana po kommadima papira, stranicama imenika i bilo čemu što se moglo upotrebiti.

Preko 160 pokušaja i preko 70 sati snimanja Freddia, Briana i Rogera da bi dobili poznato horsko pjevanje, sve to začinjeno sa izvanrednim gitarskim solom. Čak je i solo napisao Freddie Mercury, a Brian May ga je maestralno odsvirao prateći Freddija koji je svirao klavir.

Zanimljivo: uprkos opštem mišljnju da je odličan klavijaturista, Freddie Mercury je sebe smatrao osrednjim i u    kasnijim godinama sve manje je svirao dok nije prestao u potpunosti.

Klavir na kome je svirao tokom snimanja Bohemian Rhapsody je isti klavir na kome je PaulMcCartney snimio Hey Jude.

Studio je tražio da se pjesma skrati, ali bend se protivio tvrdeći da i ovako ima malo smisla, a da skraćena neće imati smisla uopšte. Postala je instant uspjeh, iako je pušten u radio komediji od strane prijatelja benda i komičara koji je pustio pjesmu “tek onako” – i morao pustiti još 13 puta.

Devet nedelja je bila na vrhu ljestvica, što ni jedna pjesma nije uradila u Britaniji.

Ipak, šta ona znači? Freddijevi prijateljji nemaju sumnje da je ona zapravo Freddijevo priznanje da je gay. „I just killed a man“ se odnosi na ubijanje starog Freddija. Sva maštovitost muzike i teksta i sve posebno u pjesmi je inspirisano jednom teškom misli da je možda mogao i drugačije živjeti život, ne skrivajući se.