Bond 25 – Kratka istorija problematične produkcije

Od princa Čarlsa, nesreće na snimanju do Ed Sheerana i crne nasljednice – svi tračevi na jednom mjestu

Istorija filma je puna priča o problematičnim produkcijama, ali odavno nismo se susreli sa noćnom morom kao što je Bond 25. Prije nego što je snimanje uopšte počelo, glavni glumac Daniel Craig je izjavio da bi si rađe presjekao vene nego još jednom bio James Bond. U slučaju da pristane uradiće to samo zbog novca. Pristao je. Za režisera dvadeset petog filma serijala izabran je kultni Danny Boyle i bilo smo ohrabreni ovom informacijom. Nažalost, nakon samo par mjeseci produkcije Boyle napušta projekt zbog “kreativnih razlika”. Problemi počinju.

Režisersku funkciju je preuzeo Cary Joji Fukunaga, što ga je učinilo prvim amerikancem na ovoj poziciji u istoriji franšize. Fukunaga je poznat po prvoj sezoni True Detective serije i filmu “Beasts of No Nation”. Prema pisanjima britanskih tabloida režiser je glavni krivac za probleme na setu jer redovno kasni na posao. Koji je razlog kašnjenja? Joji voli svoj Play Station 4 i teško mu se odvojiti od njega. Iako su samo tračevi bili u pitanju, Fukunaga je morao reagovati i na službenom Instagram profilu napisao je da mu posao ne ostavlja vremena za igre i da mjesecima već stoji na 63% Red Dead Redemption 2. Lično žao mi je čovjeka.

Dobar dio snimanja se odvija na Jamajci. Nije dugo trebalo da nesreća ponovo pogodi Bond 25. Daniel Craig je povrijedio nogu i došlo je do dodatnih komplikacija u rasporedu. Takođe je na setu primjećen voajer koji je obilazio ženske toalete i fotografisao glumice. Uhapšen je na vrijeme, ali produkcijskim troškovima su dodata nova radna mjesta “patrola WC-a“. Bilo bi smješno da nije istinito.

Ovih dana se puno priča o tome kako će možda princ Čarls biti u dvadeset petom Bond filmu. Koga briga? U svakom slučaju nije prvi put da britanska kraljevska porodica učestvuje u promovisanju Bonda, jer kraljica majka Elizabeth je s Craigom glumila u reklami za Olimpijadu. Kao da će to pomoći mnogo produkciji. Kad smo kod poznatih britanaca Craig “lobira” da Ed Sheeran dobije posao naslovne pjesme. Zadovoljni uspjehom koji su imali sa Adele, ovaj put žele i mlađu demografiju da privuku. Srećno im s tim.

Neki novi “feministički” trendovi nisu zaobišli ni macho agenta Bonda. Za prepravke scenarija je dovedena komičarka Phoebe Waller-Bridge. Ne sumnjamo da će ubrizgati prepoznatljivi muško-mrzački “humor” u serijal koji ima ljudinu (seksualnog predatora) za glavnog lika. Ali izgleda da neće biti još dugo tako. Jedan od najkontroveznijih tračeva je uloga Lashane Lynch. Ona bi trebala naslijediti kodno ime “007”. Uvjereni smo da Craig ne planira ponavljati ulogu. Briši Džejmse suze s lica, stigla je crna nasljednica. Lashana je imala ulogu u “progresivnom” filmu s snažnim ženskim junakom “Captain Marvel”. Donijeće to veliku iskustvo Bond franšizi. Kao da će to mnogo pomoći ovoj produkciji iz pakla.

Srećom mi šovinisti makar se imamo radovati što ćemo gledati prekrasne Bond djevojke Léa Seydoux i Ana de Armas. I veće franšize imaju svoje probleme ovih dana (Star Wars, Star Trek) pa ne plačemo zbog toga. Posebno neću patiti ako propadne stari britanski imperijalni simbol. Ali čovjek se uvijek može nadati da će Bond 25 biti dobar film. Ne bih se kladio na to, ali vaš je izbor šta radite sa teško zarađenim novcem.