Bowie i 42. godine Heroja

Na današnji dan 1977. godine izdat je jedan od najvoljenijih albuma David Bowie-a. “Heroes” je drugi album kultne Berlinske Trilogije i jedini koji je zapravo snimljen u tom gradu. Nastavak je Bowie-eve saradnje sa Brian Eno-om i zvučnog eksperimenta koji je započet sa prethodnim albumom “Low“. Sniman je u Hansa studiju, koji je bio udaljen od Berlinskog Zida manje od pola kilometra. Album je vremenska kapsula Hladnog Rata, čiji je simbol upravo bio podjeljeni grad u kojem je Bowie živio i radio tih godina.

“Heroes” je reklamiran efektnim motom: “Postoji stari val. Postoji novi val. I postoji David Bowie.

Danas više nego ikad potrebna nam je himna poput ove. U današnjem svijetu gdje jedina ideja heroja je djetinjasta fantazija šarenih klovnova Marvel stripova. Ili još gore povlašteno dijete sa poremećajem pažnje koje ima ispad pred Ujedinjenim Nacijama. Neko razmaženo djete koje histeriše o “problemima” koje ne diraju običnog radnog čovjeka nije ideal heroja. Ali ipak mi živimo u vremenu populizma, kada ugnjetavani siromasi svoje nade projektuje u debele oligarhe koji će kao riješiti njihove probleme. Sigurno. Čim osiguraju dovoljno bogatstva za svoje praunuke.

Kakve to veze ima sa pop himnom David Bowie-a? Ako vam je iole stalo do bilo čega sigurno ima. Ovoj pjesmi pripisuju da je značajan faktor za rušenje Berlinskog zida. Iako lično ne bih toliko pretjerivao, niko ne može da ospori genijalnost ovog hita popularne muzike. Bowie je htio naglasiti univerzalnost ove pjesme tako što je snimio njemačku i francusku verziju.

Budite heroji u vašem svakodnevnom životu. Ili dopustite da budete pregaženi od strane poltrona i ostalih neljudi.