Britanski dronovi bez ljudske kontrole

Prije par dana britanska nevladina organizacija “Ratovi Dronova” (Drone Wars UK) je objavila svoj najnoviji izvještaj o razvoju vojnih bespilotnih letjelica. Izvještaj punog naziva “Pušteni sa lanca: Razvoj autonomnih vojnih dronova u Ujedinjenom Kraljevstvu” (Off the Leash: The Development of Autonomous Military Drones in the UK) možete preuzeti sa njihove službene stranice.

Iz izvještaja smo saznali da uprkos službenim izjavama britanske vlade “da ne posjeduju potpuno autonomno oružje i da nemaju namjeru da razvijaju isto”, zapravo Ministarstvo Odbrane ulaže novac u razvoj vojne dron tehnologije koja će moći funkcionisati sa minimalnom ili nikakvom ljudskom kontrolom. Takođe su navedeni izvođači radova, agencije i labaratorije koje učestvuju u ovom poduhvatu.

Korištenje dronova u ratnim sukobima nije neka novost, ali napredak vještačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja će dovesti do razvoja dronova koji ne samo što će sami letjeti (bez ljudskog operatera) već će biti sposobni sami donijeti odluku da odaberu i eliminišu metu. Iako razvoj autonomnosti dronova napreduje u zadnjih par godina, odluka o korištenju sile je isključivo bila u ljudskim rukama. Izgleda da bi se to moglo promjeniti u budućnosti.

Ni dva dana nakon objavljivanja izvještaja, britansko Ministarstvo Odbrane je najavilo najveću vojnu vježbu čiji je cilj testiranje autonomnih vojnih sistema. “Drone Wars UK” upozorava da razvoj i korištenje smrtonosnih autonomnih dronova će dovesti do gubitka ljudskosti i saosjećanja na ratištu. “Puštanje mašina sa lanca” dodjelom odluke da sami odlučuju o ljudskoj sudbini je krajnje zabrinjavajuće. Mašina nije sposobna da donosi kompleksne etičke odluke na ratištu, posebno da ne spominjemo njihovu sposobnost da razlikuje vojna lica od civila. Neka vrsta kontrole oružja mora biti uvedena u ovaj sektor.

izvor: Drone Wars UK