movie-Philosophy

Budi kao voda – filozofija Brus Lija

„Kako bi kontrolisao sebe moram najprije prihvatiti sebe tako što ću ići u skladu sa svojom prirodom, a ne protiv nje.”

Povodom rođendana legendarnog Brus Lija (Bruce Lee, 27. novembar 1940 – 20. jul 1973) red je da se sjetimo njegove lične filozofije. Osim što je bio kinesko-američki majstor borilačkih veština, glumac i režiser, Li je bio i ubjedljiv metafizičar. Inspirisan je principima Wing Chun-a, drevne kineske borilačke veštine (koju je naučio od svog jedinog učitelja borilačkih veština, Ip Mana, kada je imao između 13 i 18 godina). Nakon što je napustio Hong Kong 1959. Li je prilagodio Wing Chun u svoju vlastitu verziju, Jun Fan Gung Fu — što doslovno znači Kung Fu Brus Lija. Učinio ga je popularnim u Americi.

1971. godine, na vrhuncu karijere, Li je glumio u četiri epizode TV serije “Longstrit”. U jednoj od njih rekao je najčešće citiranu metaforu u filozofiji Gung Fua, koja je zasnovana na osnovnom kineskom konceptu Wu wei.

U knjizi „Artist of life“ Brus objašnjava porjeklo čuvene metafore, koja je nastala nakon perioda lične frustracije u neuspjehu da savlada „the art of detachement“ kojom ga je Ip Man učio. Sensej mu je tad rekao: „Sačuvaj sebe u praćenju prirodnih zakona i ne mješaj se. Zapamti da se nikada ne smiješ suprostavljati prirodi; nikada nemoj biti suprotan nekom problemu već ga kontroliši tako što ćeš se njihati sa njim. Nemoj trenirati ove nedelje: Idi kući i razmisli o tome.“

Dalje Brus objašnjava: „Poslije mnogo sati meditacije i vežbanja odustao sam i otišao sam na jedrenje. Na moru sam razmišljao o svim svojim prethodnim treninzima, pobjesnio sam i upao u vodu! Upravo tada — u tom trenutku — misao me je udarila; zar nije ova voda prava suština gung fua? Zar ova voda upravo sada ne ilustruje principe gung fua? Udario sam je ali nije pretrpjela bol. Ponovo sam bio u svojoj punoj moći — ipak ona nije ranjena! Potom sam pokušao da je stisnem u šaku i ovo je bilo nemoguće. Ova voda, najmekša supstanca na svetu, koja se može držati u najmanjim teglama, samo je naizgled bila slaba. Zapravo može da prodre u najčvršće materijale na svijetu. To je bilo to! Želeo sam da budem kao priroda vode.”

“Iznenada je proletjela ptica i bacila svoju sjenku na vodu. Tada sam upijao u sebe lekcije o vodi, još jedna spoznaja mi se otvorila tada; zar ne bi misli i emocije koje imam kada se suočim sa protivnikom trebale samo proći ispred mene kao što ptičiji odraz pređe preko vode? Ovo je bilo upravo ono što je profesor Ip mislio kada je rekao da treba biti odvojen — ne biti bez emocija i osjećanja već biti takav da te osjećanja ne ljepe za pod i blokiraju. Dakle da bih potpuno kontrolisao sebe moram najprije prihvatiti sebe tako što ću ići u skladu sa svojom prirodom, a ne protiv nje.”

izvor: Brainpickings