Čitulja za Vertigo stripove 1993-2019

Institucija američkog stripa poznata kao Vertigo Comics nažalost više nije sa nama. Ovog petka uredništvo DC stripova je najavilo da će nakon dvadeset sedam godina izdavalaštva ukinuti ovu kultnu podetiketu. Zašto bi ikoga bilo briga? Vertigo je sinonim kvalitetnog stripa za odraslu publiku ili makar je nekada to bio. Britanska invazija američkog stripa s kraja osamdesetih i početkom devedesetih je imala svoju krunu upravo s formiranjem ovog brenda. Od 1993. godine glavni su inovatori na tržištu američkog stripa.

Vertigo nasljeđe je više nego impresivno. Remek djela kojima se ponovo i ponovo vraćamo. Probajte izabrati favorita među legendama: Neil Gaiman je započeo svoje uspjehe sa “Sendmenom” (Sandman), Warren Ellis je imao Transmetropolitan, a Garth Ennis Preacher-a. Moj lični izbor je kultni John Constantine Hellblazer serijal i Shade The Changing Man iz pera Peter Milligan-a.

Hellblazer #300 (sva prava Vertigo Comics)

 

Nisam neki prorok ali vidio sam smrt Vertigo stripova još 2012. godine. Tada su otkazali svoj najdugovječniji serijal Hellblazer. Jubilarni tristoti broj (#300) umjesto slavlja postao je tragedija. John Constantin je postao dio službenog DC Multiverzuma i očigledno tu nije bilo prostora za subverzivna štiva po kojima su Vertigo i ovaj fiktivni lik bili poznati. Nije da nije bilo dobrih Vertigo stripova u dvadeset prvom vijeku. Jason Aaron i naše gore list R.M. Guera su uradili Scalped. Veliki sam ljubitelj DMZ serijala Brian Wood-a koji je izdavan od 2005. do 2012. Ali ništa nakon 2012. godine me nije impresioniralo.

Vidio sam ponovo smrt Vertigo stripova prošle godine kada je formiran DC Black Label. Ova podetika je namjenjena odraslim čitaocima (DC stripovi za velike). Prvi strip koji je izdat pod ovim brendom Batman: Damned (septembar 2018.) je pokazivao Betmenove avanture sa Džon Konstantinom. Nije loš naslov. Palo mi je tada na pamet čemu uopšte služi postojanje Vertigo stripova pored DC Black Label-a. Nije dugo trebalo ni uredništvu DC stipova da dođu do istog zaključka. Od slijedeće godine svi DC stripovi za odrasle iključivo će biti izdavani pod etiketom DC Black Label-a. Bilo je dobro dok je trajao. Ali odavno Vertigo stripovi nisu bili ništa posebno.