Vasili Čovjek koji je spasio svijet

Čovjek koji je spasio svijet

Istorija

Arkhipov, Vasilij

Vasilij Aleksandrovič Arkhipov (1926-1998) je bio mornarički oficir Sovjetskog Saveza i čovjek koji je spasio svijet. Rođen je u okolini Moskve i pohađao je Višu Pacifičku Mornaričku školu, gdje je diplomirao 1947. Tokom posljednje godine rata učestvovao je u Sovjetsko-Japanskom konfliktu.

U julu 1961. je postavljen za oficira na podmornici K-19, koja je ubrzo poslana na vježbu. Tokom dana provodenih jugo-istočno od Grenlanda, podmornicu je zadesio kvar na sistemu hlađenja nuklearnog reaktora – problem koji  je mogao dovesti do topljenja samog reaktora. Radio veza je bila pogođena kvarom, pa je Kapetan Zatejev naredio sedmorici članova posade da osmisle drugi način hlađenja reaktora. Mornari su u tome uspjeli, čime je izbjegnuta katastrofa, ali su oni sami platili životom. Arkhipov i ostali članovi su bili jako ozračeni.

Tokom 1962-ge godine Arkhipov se nalazio na podmornici B-59 blizu Kube. Kubanska kriza je već bila u jeku, a podmorničku grupu u kojoj je bila i B-59 je pratio američki nosač aviona USS Randolph sa grupom od 11 razarača.

U tim danima članovi posade su uspjevali da uhvate radio talase američkih stanica i tako budu u toku šta se dešava, budući da danima nisu imali kontakta sa Moskvom.

Kako su razarači bacali dubinske bombe pokušavajući da natjeraju podmornice da izrone, glavnokomandujući na B-59 je naredio da se zaroni dublje.

Dilema

Ne znajući da li je rat počeo, kapetan je odlučio da je vrijeme za nuklearni napad. Na Sovjetskim podmornicama za takav napad je bila potrebna saglasnost glavnokomadujućeg podmornice i političkog komesara. Ali, na ovoj podmornici je bio i Vasilij Arkhipov, kao Komodor cijele flotile i samim tim najviše rangiran oficir podmorničke grupe. To je značilo da se u ovoj situaciji i on morao složiti sa naredbom o napadu.

Arkhipov se usprotivio, izbila je žučna svađa između njega i ostalih – ali je Vasilij uspio. Nagovorio je kapetana da odustane od napada i izroni na površinu kako bi spasio posadu.

Vasili Arkhipov i Olga

Po povratku u SSSR posada je dočekana sa sramom, jer su nadređeni smatrali da nisu uspjeli da ostvare cilj i ostanu neprimjećeni. Neprimjećen je ostao i Vasilij, skroman i tih čovjek koji – po svjedočenju supruge Olge – nije volio da spominje dešavanja u blizini Kube.

Nastavio je služiti u Mornarici gdje je dočekao penziju sredinom osamdesetih u činu Viceadmirala.