Mel Blan glas Buggs Bunny

Čovjek sa hiljadu glasova

Da li ste se pitali ko je davao glasove mnogobrojnim junacima crtanih filmova tokom zlatne ere Američke animacije?

Likovima kao što su Bugs Bunny, Daffy Duck, Porky Pig, Tweety Bird, Sylvester the Cat, Yosemite Sam, Foghorn Leghorn, Marvin the Martian, Pepé Le Pew, Speedy Gonzales, Wile E. Coyote, Road Runner, Tasmanian Devil i mnogi drugi Looney Toons i Merrie Melodies likovi su dobili glasove od Mel Blanc-a.

Mel Jerome Blanc (30. maj 1908.-10.jul 1989.) bio je američki glasovni glumac, radijska ličnost, komedičar i pjevač koji je zaradio nadimak “Čovjek sa hiljadu glasova”. Radio je sve muške likove Warner Bros.-a, nakon toga glas je podario likovima Hanna-Barbera TV crtaća kao što su Barney Rubble (The Flintstones) i Mr. Spacely (The Jetsons).

Blanc je originalno davao glas za Woody Woodpecker-a za Universal, kao i zvučne efekte za Tom&Jerry u režiji Chuk Jones-a. Često je učestvovao u radio programima poznatih komedičara (Jack Benny, Abbott i Costelo) tokom zlatnog perioda radia.

Mel je zaradio zvijezdu na Holivudskoj stazi slavnih, kao i lik Bugs Bunny-ja. Zanimljivo, još samo Walt Disney i Mickey Mouse, Jim Henson i Kermit the Frog i Mike Myers i Shrek su dobili zvijezde i kao stvarne ličnosti i kao likovi u čijem su kreiranju učestvovali.