Cronenberg o korona virusu: biznis kao uobičajeno

Kultni režiser David Cronenberg nekada davno je studirao biologiju. Majstoru horor žanra je potpuno jasno zašto vlada panika u javnosti oko širenja Covid-19 iliti korona virusa. Čak šta više cijela ova histerija neodoljivo podsjeća na njegove rane filmove (Shivers, Rabid i Scanners).

Cronenberg je fasciniran cijelom ovom situacijom. Za The Hollywood Reporter je izjavio slijedeće:

“Radi se o mutaciji. Što se nauke tiče, ovo je sjajna stvar. Nije uopšte strašno. Društveno je strašno. Ali ako ste naučni štreber, ovo je biznis (posao) kao uobičajeno na planeti Zemlji.”

Zamalo je završio kao biohemičar. Odustao je od studija biologije na Univerzitetu u Torontu, ali iskoristio je stečena naučna znanja da snimi neke od najstrašnijih filmova o ljudskim parazitima i ostalim temama “tjelesnog horora“. Legenda je razradio vlastiti podžanr.

Iako je nekada bio poznat i voljen kao pravi majstor horora (uz John Carpenter-a i Wes Craven-a između ostalih). U novom milenijumu se profilisao kao autor iliti režiser “art” filmova. Nema ništa loše u tome, njegovi filmovi su bolji nego ikad, ali izgubio je dio šarma u toj tranziciji.

Mislim da i dalje na netu možete naći VHS snimke “okruglih stolova”, razgovora horor majstora o svojim vještinama. Cronenberg je bio redovan gost ovih “strašnih” okupljanja kolega. Carpenter, stari majstor ga je javno prozivao što se distancirao od starih prijatelja. Kao da ga je sramota što je bio ultimativni gospodar tjelesnog horora.

Cronenberg, koji ima 76. godina, nije odavno snimio novi film (od 2014.). Ni sam ne zna da li će ponovo snimati, ali kaže da se osjeća vitalno.

izvor: The Hollywood Reporter