Curtis Mayfield – ikona afroameričke borbe

U ovim haotičnim danima (za Ameriku) pravo vrijeme je da se prisjetimo autentične “crne” ikone Curtis Mayfield-a. Jedan od najpoznatijih soul izvođača je bio pjevač, tekstopisac, gitarista i neponovljivo ljudsko biće. Danas bi mu bio 78. rođendan.

Brat Curtis je među prvima pjevao o Afroameričkom ponosu, ali i mnogim problemima koja ova zajednica proživljava. Ništa se nije pretjerano promjenilo do danas. Samo Curtis više nije s nama.

Mayfield je uveo kritičke stihove o urbanom životu u soul muziku. Inspirisaće mnoge generacije boraca za ravnopravnost u Americi. A prvenstveno je pravio vrhunsku muziku. Za sva vremena.

Moram priznati da ne mogu slušati Curtis-a u dugim seansama. Emotivno me uništi njegov jedinstven vokal i teške socijalne teme o kojima je pjevao. Kako samo pravi genije može.

Samouki gitarist kojeg će mnogi sa imititrati. Kada pričamo o uspješnim afroamerikancima redovno je riječ o reperima tipa Dr. Dre i Jay Z koji su u isto vrijeme i biznismeni. Naš čova Curtis je prvi crni brat koji je imao vlastitu izdavačku kuću.