Da li su serije budućnost filma?

Pitanje je koje se često postavlja zadnjih par godina. Nije tajna da kvalitetan dramski program gledamo na malim ekranima, a da je bioskop rezevisan za velike spektakle pune buke i specijalnih efekata. Zašto uopšte pričam o ovoj temi?

Kontroverzni autor Nicolas Winding Refn ima novu seriju “Prestar da bi umro mlad” (Too Old To Die Young). Poput njegovog dobrog prijatelja Hidea Kodžime (Hideo Kojima), Refn ima nevjerovatan talent za marketing, a posebno za samopromociju. Predstavio je seriju na Kanskom filmskom festivalu i ponosno rekao da to nije uopšte serija već film koji traje trinaest sati. Budućnost je striming kaže Refn.

Nikada nisam ni sumnjao da je Refn egomanijak, samoproglašeni genije koji je umislio da sve što uradi je poklon čovječanstvu. Gotivim nekoliko njegovih filmova, ali moram reći da nije ni upola pametan koliko on misli za sebe da jest (baš poput Kodžime). Upravo u ovom trenutku izlaze prve recenzije za treću sezonu “Čudnijih Stvari” (Stranger Things 3) koje opisuju seriju kao ljetni blockbuster koji traje 8 sati. Zvuči poznato?

Dejvid Linč – Tvin Piks Povratak (sva prava: Showtime)

Naravno da ovi primjeri nisu prvi put da neko opisuje seriju kao veoma dug film. Ali samo jedan vizionar je stvarno snimio film koji traje 18 sati. Naravno da pričam o povratku Dejvid Linča (David Lynch) čudnom svijetu Tvin Piksa nakon dvadeset pet godina. Od same premijere u 2017. godini ljudi raspravljaju da li je “Twin Peaks: The Return” samo sezona TV serije ili film u trajanju od 18 sati. Linč kaže da se radi o jednom filmskom scenariju. Žao mi je Winding Refne ali kao u većinu slučajeva neko je uradio to prije tebe (i bolje).

Ne morate vjerovati meni. Pitajte Džarmuša (Jim Jarmusch) kultnog nezavisnog režisera koji tvrdi da je “Twin Peaks: The Returnnajbolji američki film u zadnjih deset godina. On nema sumnje da je u pitanju film. To što traje osamnaest sati samo daje na snazi ovom remek djelu. Džarmuš je u čudu zašto studiji ne žele da daju novac Linču (ili Terry Gilliamu) da ostvare svoje vizije. Poznati francuski filmski magazin Cahiers du Cinéma je proglasio Tvin Piks najboljim filmom 2017. godine. Slobodno očekujte u dolazećim godinama još više pohvala Linčovom remek djelu.

Originalni Tvin Piks (1990. – 1991.) je zauvijek promjenio svijet TV serija. Zašto bi bilo šta drugačije sa trijumfalnim povratkom? Vidjećemo kakav utjecaj će ostaviti na budućnost filma… U međuvremenu Refn će pričati kako je on to sve izmislio.