hard-rock

Dan kada je Led Zeppelin raspušten

Na današnji dan, 4. decembra 1980. godine, dva mjeseca nakon tragične smrti bubnjara John Bohnama, ostali članovi benda su donijeli tešku odluku da se raziđu svako na svoju stranu. Bend se pripremao za veliku turneju u jesen 1980. ali smrt bubnjara je poremetila planove. Bohnam je nakon cjelog dana teškog pijančenja legao u krevet i ugušio se u vlastitoj povraćotini. Tako to pravi rokeri rade.

Turneja je otkazana, ali tračevi o zamjeni su se širili. Mnogi poznati bubnjari su sami sebe nominovali za mjesto bubnjara Cepelina. Bend je trebao donijeti najtežu odluku u karijeri. Srećom donijelu su pravu odluku. Iz poštovanja prema kolegi, preživjeli članovi su raspustili bend. Ostavili su samo učtivu poruku:

“Želimo da bude znano, da je gubitak našeg bliskog prijatelja i duboko poštovanje koje imamo prema njegovoj porodici, zajedno sa nedjeljivom slogom koju osjećamo mi i naš menadžer, utjecalo na odluku da ne možemo nastaviti kako je bilo.” 

Samo par puta tokom decenija koje su uslijedile, preživjeli članovi Led Zeppelina su nastupali zajedno. Prvo okupljanje je bilo za Live Aid humanitarni koncert 1985. godina kada je Phil Collins svirao bubnjeve. 1988. godine, svijet je upoznao Bohnamovog nasljednika, njegovog sina Jasona koji je imao očev talent za bubnjeve. Posljednji put bend je svirao 2007. u londonskoj O2 areni. Iako su svi bili oduševljeni, bend je odbio povratničku turneju. Sulude količine novca su bile zagarantovane. Snimak ovog koncerta je izdat tako da fanovi mogu još jednom poslušati omiljeni bend. I da saznaju kako zvuče u starim danima. DVD koncertni film “Celebration Day” je sigurna preporuka za sve obožavaoce ovog benda.