David Bowie Biografija u strip formi

Mjesec januar pripada David Bowie-u. Može konkurisati određenim organizovanim religijama, koliko ima značajnih dana u januaru. Rodio se 8. janura, a umro je desetog. U januaru 1965. je službeno promjenio svoje ime. Takođe u januru su izdati neki od njegovih najvažnijih albuma “Station to Station” (1976.) i “Low” (1977.).

Ovog janura je izdata biografija ovog velikog pjevača. To nije ništa novo, lično sam pročitao tri različite knjige na ovu temu. Novina je da se radi o strip formi.

Allred-ov radni sto – Red Rocket i Ziggy

Ime stripa je “David Bowie: Stardust, Rayguns, & Moonage Daydreams“. Ilustrovao ga je jedan od najautentičnijih američkih strip crtača (i jedan od mojih omiljenih) Mike Allred. Crtao je jedan od najboljih i originalnijih X stripova ikad “X-Static” (X-Force). Kao i na svakom njegovom stripu, za boje je zadužena njegova supruga Laura Allred.

Za potrebe ovog projekta Mike Allred je otvorio svoju Bowie kolekciju knjiga i časopisa koje je skupljao čitavog života. Pogledao je sate i sate dokumentaraca i intervjue sa kultnim muzičarom, sve ne bi li ispričao što potpuniju priču o svom dječačkom heroju. Kao što možete vidjeti na fotografiji Allred-ovog radnog stola, njegova kreacija Red Rocket je direktno inspirisana Ziggy Stardust-om.

Bowie u Twin Peaks-u

David Bowie je bio vizuelni umjetnik i zato toliko dobro funkcioniše njegova životna priča u stripu. Takođe doprinosi Allred-ov crtež. Goli POP ART. Sumnjam da bi strip biografija bila tolika efektna da je neko drugi ilustrovao.

Strip se sastoji iz 160 stranica i prati sve važne momente u Bowie-ovoj dugoj i bogatoj karijeri. Čak je i njegovo pojavljivanje u Lynch-ovom filmu “Twin Peaks: Fire Walk With Me” (1992.) ilustrovano i dokumentovano. Predgovor stripu je napisao još jedan poznati Bowie ljubitelj (i veliki stripadžija) Neil Gaiman. Šta vam više treba?

David Bowie: Stardust, Rayguns, & Moonage Daydreams” je dostupan u prodaji od 7. januara. Izdao ga je Insight Comics (sva prava na ilustracije pripadaju naravno njima).