David Gilmour pjeva Syd Barrett-ove pjesme

Gilmour je više nego iko radio na očuvanju sjećanja na kultnog (i odvaljenog) osnivača Pink Floyd-a Syd Barrett-a.

Iako u “Velikom Floyd Raskolu” nisam nužno uvijek na strani gitariste i pjevača David Gilmour-a, njegovo poštovanje prema Barrett-u je za svaku pohvalu. Gilmour i na svojim solo turnejama redovno izvodi pjesme s Pink Floyd albuma “The Piper at the Gates of Dawn” (1967.) iako uopšte nije svirao na njemu.

Gilmour nije samo Syd-ov “nasljednik” u kultnom prog rock bendu. Oni su prijatelji od četrnaeste godine i zajedno su išli u umjetničku školu. Temelji budućeg velikog benda su možda baš tad postavljeni. Ne treba zaboraviti da je upravo David producirao dva Syd-ova solo albuma.

Gitarista nastupa sa svojom porodicom u “kućnom show-u” nazvanom “Pozorište za sanjare” (Theatre for Dreamers). U ranijim “epizodama” svirali su pjesme pokojnog Leonard Cohen-a.

Prvu Barret-ovu pjesmu možete poslušati na 17:35 minuta snimka. Ipak pravi poklon je izvođenje Syd-ovog klasika “Dominoes” na 32:50 minuta navedenog nastupa. Gilmour trenutno radi na knjizi Barrett-ovih stihova. Naravno da ludi genij nikada nije zapisao vlastite stihove.

izvor: Rolling Stone