David Lynch i majmun koji pjeva

Jedan od najvećih živućih režisera (i naš lični favorit) David Lynch ima novi (kratki) film. Osim što je napisao, režirao i montirao 17 minutni film “Šta je Jack uradio?” (What Did Jack Do?), Lynch tumači glavnu ulogu. On je detektiv koji ispituje majmuna Jack Cruz-a koji je osumnjičen za ubistvo.

Zvuči vam bizarno ova premisa? Naravno da jeste, jer ipak dolazi od posljednjeg velikog avangardnog umjetnika. Uznemirujuće, nadrealno i nevjerovatno duhovito. Sve što očekujete od Lynch-ovog filma. Vrhunac “ludila” je majmunov ples i pjesma.

Da li vas zanima kako majmun pjeva? Pogledajte ispod (na vlastitu odgovrnost). Jer Lynch-ov muzički opus je još bizarniji od njegovih filmskih djela.

David Lynch je izdao singl sa dvije pjesme iz kratkog filma, koje možete poslušati na Bandcamp-u. Film “Šta je Jack uradio?” (What Did Jack Do?) možete pogledati na Netflix-u.

To je prvi Lynch-ov film nakon fantastične treće sezone kultne serije “Twin Peaks”. Po riječima samog majstora to nije serija, nego film od 18 sati koji je nažalost distribuisan u dijelovima. Ikona nezavisnog filma Jim Jarmusch, francuski magazin Cahiers du Cinéma, baš kao i Zavisne smatraju “Twin Peaks The Return” (2017.) najboljim filmom prošle decenije.