DC izdaje zaboravljenu Alan Moore priču

Alan Moore je zauvijek promjenio DC stripove, a samim tim i sve superherojske priče. O njegovom utjecaju na ovaj medij godinama se pišu univerzitetski radovi. Ne pretjerujem, neki likovi su doktorirali na ovoj temi.

Bez starog šamana Alana nikada se ne bi desila “britanska invazija američkog stripa“. Upitno je da li bi poznati strip scenaristi poput Neil Gaimana, Grant Morrisona, Garth Ennisa uopšte dobili priliku da Moore nije nije transformisao DC superheroje.

Osamdesete godine XX vijeka su bile Zlatno doba Alan Moore stripova. Čova je u par godina napisao remek djela poput: “Saga of the Swamp Thing“, “Watchmen” i “V for Vendetta” između ostalog… Nažalost “medeni mjesec” između pisca i izdavača DC nije dugo potrajao. Alanova borba za autorska prava protiv velike korporacije je stvar legendi.

Šaman sa dna radne klase se zakleo da nikada više neće raditi za američkog strip giganta. Alan Moore je imao planove za još mnogo priča koje nažalost nikada nisu objavljene. O jednoj od tih priča pišem danas.

Alan Moore Mag stripova

Sumrak Superheroja” (Twilight of the Superheroes) je trebao biti velika saga o “kraju” DC univerzuma. 1987. godine Moore je predao nacrt priče izdavaču. Nažalost zbog gorespomenute svađe crossover događaj nikada nije realizovan.

Priča je dobila mitski status u ranim danima interneta 1990. godine kada je (neslužbeno) objavljen sinopsis. I dalje fanovi pričaju o “izgubljenom remek djelu“. Radilo se o još jednoj mračnoj (ozbiljnoj) priči sa omiljenim superherojima.

Meni lično najinteresantniji moment nacrta je uloga John Constantina u “Sumraku”. Kultni Hellblazer je trebao biti narator ovog distopijskog epa. Ipak je Moore jedan od kreatora voljenog anti-heroja.

DC stripovi su poznati po eksploataciji Moore-ovog opusa. Detalji iz odbačenog nacrta su ipak završili na stranicama stripova. Posebno mi je sumljiv Geoff Jones koji je bez sumnje prvi imao pristup DC arhivi. Neke od ideja zvuče prepametno za njegove sposobnosti. Bez uvrede. Ipak je to čova koji se drznuo da napiše “Watchmen”nastavak. Morate biti bezobzirni (bezobrezni) da uradite tako nešto.

Dugometražni animirani film “Justice League Dark: Apokolips War” koji je izdat ove godine takođe neodoljivo podsjeća na “Sumrak Superheroja”. Mračna distopijska priča sa John Constantinom u glavnoj ulozi? Zvuči mi poznato?!

Uglavnom nacrt priče konačno će službeno biti objavljen. Kolekcija “DC kroz osamdesete: Kraj ere” (DC Through the ’80s: The End of Eras) sadrži puni Moore-ov tekst. Zašto ne bi DC još jednom zaradio na Alanovim idejama…