Deset godina Massive Attack remek djela

Deset punih godina nismo dobili novi album od trip hop pionira iz Bristol-a. Da mi je neko rekao, ne bih mu vjerovao. Upravo na današnji dan, 8. februara 2010. godine je izdat Heligoland, posljednji LP kultnog dua Massive Attack.

Robert “3D” Del Naja i Grant “Daddy G” Marshall su oduvijek bili majstori melanholične atmosfere. Album “Heligoland”, iliti Sveta Zemlja na njemačkom, nije bio ništa drugačije iskustvo.

Prvo što se izdvaja kad je ovaj album u pitanju je kvalitet gostujućih izvođača. Rajski ženski vokali su zauvijek urezani u naše pamćenje. Martina Topley-Bird i Hope Sandoval su odradile prave pop himne. Toliko opuštene pjesme da graniče sa uspavankama.

Među gostima našao se i Damon Albarn (Blur, Gorillaz) na prekrasnoj baladi “Saturday Come Slow”. Dobri Horace Andy, dugogodišnji saradnik Massive Attack-a doprinio je svojim jedinstvenim vokalom na dvije pjesme. Poslušajte “Splitting the Atom” na kojem Horace uz 3D-a i Daddy G-a proziva bankare.

Robert Del Naja iliti “3D” je jedan od najčudnijih MC-eva kojeg sam ikada čuo. Njegov stil “zlokobnog” šaputanja je iznenađujuće efektan. Neke od najboljih pjesama su upravo dvije njegove, “Rush Minute” i “Atlas Air”. To su jedine dvije pjesme na kojima nema gostujućih izvođača. Ova druga je egzistencijalni manifest, možda i “najpametnija” pjesma u zadnjih deset godina popularne muzike.

Definitivno album koji trebate slušati ponovo i ponovo. Dobili smo dva singla u toku 2016. godine, ali ništa se ne može mjeriti sa punim albumom. Duge pauze nisu strane ovom bendu; sedam godina smo čekali na Heligoland. Nadam se da će nas uskoro iznenaditi sa najavom nekog novom materijala.